Две жени

Чувства, разделени на "класи" - според капризите и шанса

Държава: Русия, Франция, Латвия, Великобритания
Година: 2014
Времетраене: 98 минути
Две жени
За продукцията

Драма

Режисьор: Вера Глаголева

В ролите: Анна Астраханцева, Ралф Файнс, Александр Балуев, Анна Леванова, Никита Волков, Сергей Юшкевич, Силви Тестю, Никита Волков, Срегей Юшкевич, Лариса Малеванная и др.

"Две жени" е предпоследният филм на Вера Глаголева, родена в Москва и починала през 2017 в Баден-Баден, Германия. Любима руска актриса, режисьор и продуцент /"Жените искат да знаят", Случайни познати, "Една война", "Обречен свят"/, през 2011 Глаголева е удостоена със звание "Народен артист" на Русия.

Филмът е по мотиви от пиесата на Иван Сергеeвич Тургенев "Месец на село", написана през 1850 и поставяна през годините на театрална сцена, за кино и на телевизионен екран.

Жените са повече от две, а мъжът не е "един и завинаги"...

Дворянско имение в руската провинция през 1840. На гости на богатия Аркадий Ислаев пристига старият му литературен приятел и философ Михаил Ракитин, който отдавна тайно и несподелено е влюбен в красивата съпруга на домакина - Наталия Петровна. Тази тайна е само за някои от обкръжението, съпругът й така и не забелязва, той винаги е зает.

Наталия Петровна е наясно с чувствата на Ракитин и откровено се ползва от неговото внимание, благоразположение и безкористно приятелство. Тя му споделя своите мисли, преживявания и дори увлечения, когато се влюбва в студента Алексей Беляв - учител на сина й Коля. Беляев се наслаждава на безгрижието с последния свободен дух на младостта. В тази свобода се вписва и господарката Петровна, независимо как изглежда вочите на другите - тоалети, цветя, разходки, смях...

Към младежа не е безразлична и родствената компаньонка и възпитаничка Верочка, млада и примирена девойка, способна на силни чувства, но "не колкото тези на господарката". Наталия Петровна е като стихия в ясен ден - без буря, но с поражения. Нейната ревност и себелюбие нараняват всички освен съпруга й, който за кратко излиза от летаргичната заетост и е изненадан да разбере за нечий други любовни трепети на негова територия. Но Аркадий Ислаев и това може да прости, само да не я загуби..

Страстната размяна на чувства по двойки се следи от другите в имението - всеки, проектирайки своите липси и шанс в реалността...Любовта е за един сезон или само за месец, а животът продължава. И когато външните обитатели си заминат, всичко си продължава по старому, все едно не е било...

Златна Романова

*NB/ Изненадата за екипа и филма е перфектното изпълнение на Ралф Файнс - в ролята на Ракитин, на чист руски език.