Двуетажният Ню Йорк

Обиколка из старите квартали на Ню Йорк Документален филм

Държава: България
Година: 1990
Времетраене: 32 минути
Двуетажният Ню Йорк
За продукцията

Сценарист и режисьор: Захарий Жандов

Оператор: Захарий Жандов

Разказ за духа и атмосферата на Ню Йорк, за разнообразието от националности и стилове, за различните вкусове и събития.

Режисьор, сценарист и оператор, Захари Жандов пътува до Ню Йорк през 1989 в момент, когато Ротшийлд дава прием, някъде се провежда благотворителна разпродажба на картини, а корейски младежи провеждат гладна стачка срещу разделянето на Корея... Крайбрежните ресторанти работят. "Метрополитън опера" има нов репертоар....Филмът представя обиколка из старите квартали на Ню Йорк.


Накратко извън филма


"Бъроу" е названието на голям американски квартал с размери и особености на обособен малък град в мегаполиса. Ню Йорк има пет такива "квартала" - Манхатън, Бронкс, Бруклин, Куинс и Стейтън Айлънд. Всеки се отличава с историческо наследство от влиятелно мигрантско присъствие. Бронкс, Куинс и Бруклин са различни от Манхатън и Стейтън Айлънд.

Бронкс е дом на хип-хоп културата и старите янки. Има голям Зоопарк и Ботаническа градина, но най-вече е прочут с домашната моцарела на "Артър Авеню , наричана "Малката Италия.

Бруклин е най-населеният район на Ню Йорк. Тук са събрани разни мигрантски истории, жива музика, професионален баскетбол и хокей в Баркли център. Задължителна е разходка по моста на Бруклин. Архитектурна жилищна особеност са "бруклинските хълмове" /с външни стълби пред всеки от домовете/

Манхатън се свързва с "всичко голямо" в Ню Йорк, наричан е "сърцето на града". Тук са Бродуей, Таймс Скуеър, Сентръл парк, Импайър Стейт билдинг, МоМА. Представянето е излишно за "меката на артисти и музиканти", с хиляди ресторанти, светлини, очарователни кътчета и забавни магазинчета.

Куинс е най-разнородният и най-многоезичният район в света, с първото поколение американци, което всъщност си оспорват и другите стари квартали. Куинс пази стара история и архитектура от ХVІІ век. Тук са Лонг Айлънд, домът на Луис Армстронг, Бейзболният отбор на Ню Йорк и Откритият шампионат по тенис US Open.

Кухнята е от гръцка до китайска. Присъства модерно испанско изкуство. В съвременността е създаден Паркът за скулптури "Сократес", който предоставя естествено природно пространство за временни експозиции на открито. /подобно на Музея "Ернани" в Испания/

Стейтън айланд e третият по големина и най-малко населеният район, той е външният квартал на Ню Йорк, свързан с големия град само по вода - с мост и с ферибот. Освен архитектурни новости и плажове тук се провежда най-големият аутлет- шопинг. От старата история впечатлява останалото от автентичния Ричмънд таун, населяван в миналото от холандски, френски и английски мигранти.

*Златна Романова