Време за приготвяне: 15 мин.
Нужните продукти:
4 тиквички, около 1 кг
2-3 скилидки чесън
1 кофичка гъсто кисело мляко
200 г изцедено кисело мляко
1 с.л. майонеза
100 г орехи, слънчогледови или тиквени семки
1 връзка пресен джоджен или мента
1 връзка копър
1 лимон
½ ч.л. семена от копър
Зехтин
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на тънки лентички със специална белачка, до семките, те не трябва да влизат.
Загрейте малко зехтин в тиган на котлона, запържете в него 2-3 скилидки смачкан чесън, заедно с обелките. Добавете семена от копър и на тих огън ги запържете.
След това извадете чесъна и прецедете зехтина.
След това сложете тиквичките, набързо ги обърнете в тигана и изключете котлона.
Оставете ги да изстинат. Не слагайте сол.
Направете млечния сос като разбъркате гъстото кисело, изцеденото мляко и майонезата. Сложете наситнени запържените скилидки чесън, пресен копър и джоджен, сол, лимонов сок, настъргана кора от лимон.
Изсипете тиквичките в купа, полейте ги със зехтина и ги разбъркайте.
Залейте ги със соса.
Отгоре поръсете с препечени на сух тиган орехови ядки, слънчогледови и тиквени семки.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News