Джаз под звездите на Деветашкото плато

Съживяване на българското село - с музика сред красива природаДокументален филм

Държава: България
Година: 2017
Времетраене: 35 минути
Джаз под звездите на Деветашкото плато
За продукцията

Продуцент: БНТ 2 Русе

"Джаз под звездите" е инициатива от проекта на сдружение "Деветашко плато" за съживяване на българските села. Селата са 10 - Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци. И въпреки че са в различни общини на Централна Северна България, ги обединява това, че се намират на Деветашкото плато.

Сдружение "Деветашко плато" е основано през 2008г. от над 140 местни дейни хора с различна възраст и занимания, сплотени от желанието да бъдат полезни за подобряване на живота в района.

В културния календар на деветте села най-мащабното събитие е фестът "Джаз под звездите на Деветашкото плато". Фестивалът на Деветашкото плато е нетрадиционен, некомерсиален и с мисия. Мястото е поляната край пещерата Гарваница между селата Кърпачево и Горско Сливово. Независимо от прогнозата за времето хора от различни краища на страната и от чужбина се събират, за да оживят района с музика...

"Джазът на открито обединява и зарежда, както прави и красивата природа"

В програмата участват изпълнителите Милица Гладнишка, Боряна Йорданова, Цветомир Цанков, Петър Терзиев, тромпетистът Венцислав Благоев главен организатор на музикалната програма. И още: Георги Гарнизов - перкусии, Георги Агатов - тромпет, Арнау Гарофе – саксофон, Невилиян Гемижев – кларинет и вокал, Александър Борисов – цугтромбон, Васил Спасов – пиано, проф. Владимир Радулов – пиано и вокал, Шибил Бенев – китара и пиано, Димитър Благоев – китара и банджо, Влади Михайлов – виола и контрабас, Михаил Иванов – Мишо – контрабас, Димитър Узунов – туба, Стефан Кожухаров – ударни, Невена Григорова – ударни, а също и местният състав от читалището на с. Горско Сливово. Най-младият от изпълнителите е Петър Терзиев – вокал, на 15 години.

Посланието на фестивала, мисията на сдружение „Деветашко плато“ и всички, които го подкрепят, е"да направят така, че и хората, и птиците да останат, а селата да не загиват..."

*Проектът „Джаз – фест на Деветашкото плато” е реализиран с финансиране от програма VIVACOM Регионален грант 2016 , в партньорство с Български център за нестопанско право и Фондация „Америка за България“

Информация:

Джаз на село/ NGO BG.info

ArtLIVE.bg/Джаз под звездите - вдъхновениe в лятна нощ