Един наивник на средна възраст

Мисиите на агент Хенри Томас - резидент на ЦРУ в Европа и по светаДвусериен телевизионен филмКриминална драма

Държава: България
Година: 1976
Времетраене: 60 минути
За продукцията

По едноименния роман на Богомил Райнов

Сценарий: Богомил Райнов

Режисьор: Милен Гетов

Оператор: Христо Вълев

Музика: Иван Игнев

Художник: Недю Недев

В ролите: Иван Андонов, Невена Мандаджиева, Маргарита Стефанова, Ангел Георгиев, Явор Милушев, Йосиф Сърчаджиев, Силвия Рангелова, Сава Хашъмов, Михаил Михайлов, Пламен Чаров, Невена Куманова и др.

1 серия "Един наивник на средна възраст"

Началото на 70-те години. Хенри Томас е резидент на ЦРУ в Нигерия. С помощта на местен генерал, той подготвя преврат. Изкушен от сумата, която военният иска за предателството си, Томас организира убийството му и открадва парите.

Подозиран от шефовете си и изпаднал в немилост, американецът е изпратен в България със задачата да обнови шпионската мрежа. При случаен разговор с помощника си Бенет, Томас разбира, че бившият сътрудник на ЦРУ - инженер Раев, работи в Министерството на търговията и отговаря за връзките на България със СИВ. Единственият начин, по който Томас може да се свърже с Раев, без да го злепостави, е като използва дъщеря му Елена. Затова решава да вербува някой, който, под прикритието на неин интимен приятел, да има постоянен достъп до къщата.

2 серия "Ориент-експрес"

Томас влиза в контакт с Чарли, наполовина американец, който се движи в компанията на български младежи - наркомани като него. Използвайки зависимостта на младежа, Томас го принуждава да вербува някой от неговите познати. Изборът им пада върху Боян - най-интелигентният от компанията.

Осъществил наполовина целите си, Томас започва да се съмнява както в Чарли, така и в сигурността на канала, осигуряващ му връзка с шефовете от ЦРУ. Решен да се реабилитира след африканската история, той решава да премахне ненужните си сътрудници. Томас обещава на Чарли голямо количество морфин. Изпробвайки стоката, Чарли умира от свръхдоза...