Единственият свидетел

 Когато хората виждат истината в "различна" светлина..., нямат нищо против да бъде осъдена справeдливостта, щом не ги засяга пряко"

Държава: България
Година: 1988
Времетраене: 58 минути
Единственият свидетел
За продукцията

Драма

Сценарий: Николай Никифоров
Режисьор: Михаил Пандурски
Оператор: Мирчо Борисов
Художник: Елиана Стоянова
Музика: Валери Миловански
В ролите: Олег Борисов, Кирил Варийски, Любен Чаталов, Ирен Кривошиева, Катя Чукова, Сашка Братанова, Антон Карастоянов, и др.
Продуцент: Студия за игрални филми "Бояна" по поръчка на Българската телевизия

Когато хората виждат истината в "различна" светлина...,."нямат нищо против да бъде осъдена справeдливостта, щом не ги засяга пряко".

Филмът разглежда социално-етични проблеми в обществото. История от 80-те години на ХХ век противопоставя житейски възгледи и разкрива очуждението между хората. В центъра на конфликта е един мълчалив свидетел на егоизма и безсърдечието, представител на поколение, което постепенно си отива и сякаш с него си отива и човешката съвест. "Единственият свидетел" пресъздава сюжет от действителността през 1988, но звучи още по-тревожно днес.

Внезапното спиране от шофьор на автобус е причина за инцидент с дете. Когато пътниците изразяват възмущението си, шофьорът замахва с желязна щанга. Сред пътниците е и журналистка, която описва случая в пресата. В резултат, шофьорът е даден под съд, но само един пътник се съгласява да свидетелства. По-късно, под натиска на шофьора, който вече има една висяща условна присъда, свидетелят се оттегля. Журналистката е обвинена в клевета.

Награди в Конкурсната програма на 47-я Международен кинофестивал във Венеция, 1990
Награда "Coppa Volpi" за най-добра мъжка роля на Олег Борисов;
Награда "Osella" за най-добра филмова музика на Валери Миловански;
Специална награда "La Navicella-Venezia Cinema" /"Корабчето"/ за Михаил Пандурски

Още от този живот в:

"Урок"

"Слава"

"Посоки"

"Христо"

"Лошо момиче"