Едмонд Демирджиян – портрет на художника като барабанист

С ритмите на живописта и музикатаДокументален филм

Държава: България
Година: 1998
Времетраене: 30 минути
Едмонд Демирджиян – портрет на художника като барабанист
За продукцията

Сценарий: Емилия Дечева

Режисьор: Петър Бакалов

Оператор: Нестор Манолов

Филмов портрет на талантливия художник и музикант. Между картини и изпълнения на барабан Едмонд Демриджиян разказва за свободата в творчеството, за раждането на една картина , за успеха си в Америка, за музиката. Творби от третия период в твореството му - ярки и пулсиращи като музика абстрактни форми,риби и човешки фигури са представени в галерия "Досев". За него говорят изкуствоведите Диана Попова, Чавдар Попов, актрисата Анета Сотирова, музиковеда Петър Славов, Огнян Видев, Юлия Берберян

Едмонд Демриджиян е роден през 1951 в София. Завършва Стенопис в Художествената академия в София през 1978 година. През 1994 заминава със "зелена карта" за САЩ /по закона за "изключителни заслуги в областта на изкуството"/. През 1995 печели стипендия за живопис на американската фондация "Полак-Краснер". Твори и живее между България и САЩ до 1998 година. Работи в областта на рисунката, колажа, живописта и графиката.

Освен в България творбите му са представяни на самостоятелни изложби в Ню Йорк, Рим, Виена, Брюксел, Стокхолм, Линц и др. Музиката е другата голяма страст на художника Демирджиян. Занимава се професионално с ударни инструменти, представя солови концерти и участва в проекти с български джаз музиканти. През 2008 открива собствено изложбено ателие, наречено "Салон-ателие Едмонд".

През 2010, една година след внезапната му смърт, е учредена Фондация "Едмонд Демирджиян", която връчва ежегодна Награда за живопис - "за обещаващо развитие и посветеност на изкуството".

Фондация "Едмонд Демирджиян" Почина художникът Едмонд Демирджиян

Почина художникът Едмонд Демирджиян | Новини БНТ

Акценти