Една и съща Европа ли искат политиците и хората?

Една и съща Европа ли искат политиците и хората?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Защо се бунтуват и гневят гражданите му? Една и съща Европа ли искат политиците и хората? Ще се стигне ли до крах на настоящето статукво? Стабилен ли е икономически ЕС? Заразно ли е недоволството на "жълтите жилетки"? Ще стигне ли до края развода на ЕС и Великобритания?

В това издание на "Референдум" на въпросите отговарят журналистът Тони Николов, председателят на Института за дясна политика Мартин Табаков, финансистът Любомир Дацов, Васил Караиванов от Европейска лига за икономическо сътрудничество и политологът Татяна Буруджиева.

"Струва ми се, че хората навсякъде не искат промяна независимо, че непрекъснато говорят за нея. Хората искат да фиксират нещата и ако може, някои отвън да се намеси и да им подаде топката. Така изглежда на фона на това, което се случва в повечето страни в Европа, където популизмът вече няма измеренията на лявото и дясното... По причина, че в Европа нищо не се прави, Европа е изоставащият континент", заяви Любомир Дацов.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Според доц. Татяна Буруджиева Европа не е завършила "конструирания проект от бащите на ЕС" и "няма ясно единство, което да и позволи да прави политики, защото сега механизмът е много тромав".

"Хората от една страна са недоволни, защото всеки счита, че плаща цената, а другите - не. Това е убеждението вътре във всяка държава, включително така започнаха и големите протести във Франция. Но се и страхуват да не се разпадне Европа. Тези, които протестират, не искат Европа да се разпадне, но не искат и да плащат цената на промяната", добави тя.
"Като се направи паралел с французите, се вижда, че ние сме по-добри от тях с това, че имаме по-голямо доверие в институциите. Френският случай не е такъв - те имат един наскоро избран президент. В следващия момент се оказва, че той сякаш не успява да вземе най-големия тест през своето президентство. Най-големият риск пред Макрон не е от вътрешнополитическо естество,..., а от външнополитическо. На него му приключва латентната амбиция да бъде следващият лидер на ЕС, лидерът, който ще замести Ангела Меркел", коментира Мартин Табаков.
"Европа е изградена от нации, а нациите - от граждани. Гражданите са притеснени, а те са различни, те са разнородни групи... Френските социолози от дълги години говорят за това колко Франции има... - има Франция на елитите, има Франция на добре платените специалисти. Но има и една друга периферна Франция. В настоящия етап на глобализация на един свят, в който казваме как да задържим промяната, когато хората виждат, че децата им няма да имат същите привилегии и придобивки, тези хора се чувстват декласирани и изхвърлени на улицата... В цяла Европа имаме такива групи, такива брожения, едни процеси, които са като под индиго", каза Тони Николов.
"Има инфлация, която бърка директно в джоба на хората. В цяла Европа в последните месеци на 2018 година има нарастване на цените и то основно на енергоносителите. Например, във Франция електроенергията няма покачване, но пък природният газ, течните горива - при тях покачването е между 20 и 30%. Това е основният проблем не само във Франция, а и в цяла Европа", отбеляза Васил Караиванов.

Кои са по-големите проблеми в ЕС - тези в държавите или между страните-членки? Това беше основният въпрос, с който "Алфа рисърч" тества обществените нагласи. Според 62% от запитаните преди началото на дискусията по-големи са "вътрешните за държавата", като процентът нараства с 8.8 на сто след края на предаването. За 33.3% от анкетираните преди началото на разговора по-големите проблеми са тези между държавите, като в края на дебата процентът намалява с 12.7%. Без мнение в началото да 4.7 на сто, а в края вече са с 3.9% повече.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад