Ефектът на водните кръгове

Странният късмет на успеха с различен знак: "Ако имаш всичко, което винаги си искал, ако всичките ти мечти са сбъднати и все пак не си щастлив".Дизайнер с кариера често се разминава с голямата печалба и търси причината в карма за неизплатена вина, която контролира живота му. Но как тази математика се вписва в законите на Вселената ще разбере от този, който не го очаква.Екзистенциална драма.

Държава: САЩ
Година: 2007
Времетраене: 85 минути
Ефектът на водните кръгове
За продукцията

Сценарист и режисьор: Филип Каланд

В ролите: Форест Уитъкър, Вирджиния Мадсън, Мини Драйвър, Филип Каланд, Джон Билингсли, Кали Рока и др.


"Може ли предизвикателството от деня да носи радост и щастие? Хвърляш и "Ефектът на вълните" показва как. Има много книги и филми, които претендират с информираност в разбирането на законите на Вселената. "Ефектът на водните кръгове" показва как тези закони работят в нашето ежедневие. Да наблюдаваш Форест Уитъкър в акт на прошка, която освобождава, е едно от най-великите изпълнения, които някога съм гледал". Д-р Пат Бачили

Неочакваният търговски успех на филма е последван от особен интерес и режисьорски дебют в игралното кино на Форест Уитъкър с филма "Вързан"/1993/ за HBO. Дотогава актьорът е режисирал музикални клипове.


Имигрант в САЩ, Амер Атраш е авангарден моден дизайнер, напуснал Ливан, за да опита "американската мечта". Въпреки че често е близо до успеха, сякаш нещо винаги го държи на крачка от върха. Седмици преди старта на новата му брандова колекция, той отново е на ръба и предчувства, че "килимчето пак ще му се изплъзне". Както винаги "извиненията" не променят лошите новини. Междувременно съпругата му Шери го моли да се премести да живее в офиса, докато преосмисли връзката им. Насаме с мислите си, Амер разбира, че през цялото време се е опитвал да избяга от себе си с работа, но споменът е по-силен. Причината е вината му отпреди 15 години за инцидент, оставил мъж в инвалидна количка. Сега е убеден, че лошата карма го следва и лишава от успеха. Съветът на Шери е да открие Филип Блекман и да поиска прошка. Срещата е с великодушно семейство в друг - свободен живот. Разговорът започва с изповед и продължава с просветление за друго откровение в пътешествието на живота.

Едно събитие прелива в друго, после в трето и въпросът не е в причината, а в неизбежността на връзката между всички до... проглеждането в светлината на безкрая.

Златна Романова


Награди за най-добър филм, драма и режисура на Филип Каланд от Международните филмови фестивали в Бостън(Масачузетс) и Седона(Аризона) /2008/