Експерти или политици ще предпочете президентът за служебния кабинет?

Експерти или политици ще предпочете президентът за служебния кабинет?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г. Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март т.г. С друг свой указ президентът назначава Огнян Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Според вас какви личности биха се справили по-успешно като министри в служебното правителство – експерти или хора с политически опит? Това беше основният въпрос, на който „Алфа Рисърч“ тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

Почти 75 % от българските избиратели смятат, че експерти, а не политици, биха се справили по-успешно като министри в служебното правителство. Малко над 20 на 100 са на мнение, че по-успешни ще са хора с политически опит, а 3 % нямат мнение. Това показва представителното проучване на "Алфа Рисърч", направено за предаването "Референдум". Над 60 % предпочитат партията, която харесват, да се яви самостоятелно на изборите, 33.2 на 100 - в коалиция, а 2,5 % нямат мнение.

Над 73% от симпатизантите на ГЕРБ искат партията да се яви самостоятелно на изборите. Малко под 70 на сто от привържениците на БСП също не искат коалиция. Над 77 % от електората на ДПС иска самостоятелно явяване пред урните. Близо 71% от привържениците на реформаторите са готови да прегърнат предизборна коалиция. Повече от 53 на сто от подкрепящите патриотите също са "за" коалиция. Почти 70 % ще гласуват за партия, представена в парламента, а 15.8 на 100 - за новосформирана, показва още допитването.

Дискусия в студиото с политолозите Първан Симеонов, Тома Биков, Анастас Стефанов, Стойчо Стойчев, Страхил Делийски и Любомир Стефанов.

Първан СимеоновТова не е кабинет на БСП. Радев продължава линията на търсене на баланси на центризъм. Това е кабинет, който е и политически, но не досущ. Тук са избрани по-скоро експерти, с една ярка политическа фигура - Огнян Герджиков. Цялата отговорност няма да е на Радев, защото ще има ярък гръмоотвод, който да държи отговорността. БСП няма да носят отговорност и негатив за всичко, което се случва до изборите. Това каза Първан Симеонов, директор на „Галъп интернешънъл“.

Тома БиковВ момента имаме бивш политик начело на правителството. Това би могло да се оцени като отстъпване от тезата на Румен Радев, че с него идва промяната. Едва ли Огнян Герджиков може да носи някаква промяна. Но от друга страна е позитивен знак, че Румен Радев няма да участва в предизборната кампания като субект, по-скоро се опитва да се позиционира като арбитър и аз се надявам това да бъде линията на служебното правителство. То в никакъв случай да не се превръща в инструмент за помощ на една или друга политическа сила, заяви Тома Биков.

Анастас СтефановХарактерът на президентската институция е да бъде коректив в рамките на политическата система, а характерът на едно служебно правителство е да възстанови нормалния ход и нормалното функциониране на тази политическа система. Един бивш председател на парламента е сполучлива кандидатура, смята политологът Анастас Стефанов.


Стойчо СтойчевТози кабинет няма да бъде обект на парламентарен контрол. Той е обект на президентски контрол и президентска санкция. Титуляр на изпълнителната власт е президентът Румен Радев и може би Огнян Герджиков е оценен като министър-председател, който ще инструментализира намеренията на Радев в управлението на страната в следващите месеци. Зад Огнян Герджиков стои президентът Радев и всички решения на това правителство пряко ще произлизат от неговата воля, посочи политологът Стойчо Стойчев.

Страхил ДелийскиС назначаването на Огнян Герджиков се търси знак за успокояване. Вероятно една от целите е служебният кабинет да не се превръща във фокус на политическия дебат по време на кампанията. Няма да е лошо най-накрая в една кампания ние да видим сериозен разговор – един път по хоризонтала между партиите и гражданите, и от друга страна по вертикала между гражданите и партиите. В този смисъл едно по-невидимо служебно правителство би способствало този разговор да се случи, коментира политологът Страхил Делийски.

СтефановРумен Радев е човекът, който носи цялата отговорност. И ако този кабинет не се справи с това, което предстои пред него, отговорността няма да бъде на служебния министър-председател, а на президента. Той ще представлява България на всеки един форум на най-високо управленско ниво, изтъкна преподавателят по политически науки в НБУ Любомир Стефанов.