Емма

Купидон е въоръжен и опасен! Тя е толкова заета с любовта на другите, че пропуска собствения си шансРомантична комедия

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 1996
Времетраене: 121 минути
Емма
За продукцията

По едноименния роман на Джейн Остин

Сценарист и режисьор: Дъглас Макграт

В ролите: Гуинет Полтроу, Тони Колет, Алан Къминг, Джеръми Нортън, Юан Макгрегър, Грета Скаки и др.

Великолепна филмова адаптация на едноименния роман на Джейн Остин, в духа на най-добрите британски традиции за вярност с оригинала, достойнство и самоирония.

Англия в началото на ХІХ век. Аристокрацията в английската провинция убива скуката с любовни игри. Има обаче една жена, която никога не участва, но успява да обърка живота на всички. И някой трябва да обърка нещата докрай, за да се подредят...

1800 година. Пасторална картина на провинцията в стара Англия. Ема Удхаус е радетелка за добрите нрави и първа сватовница сред местното „добро” общество в малко градче.

Като цяло нейните усилия да сватосва приятелките си за „подходящи” партньори се увенчават с успех, но има и случаи, в които тя наивно „оплита конците”, уверена в способността си да избира или да манипулира другите.

И точно тази подозритлена увереност в собствената й преценка може да бъде причина, самата тя да се размине с любовта на живота си ...

"Ема харесва Джон, Ема харесва Франк, Ема обича неприятностите, но най-голямата от тях се оказва самата тя - с объркани представи и чувства..."

*zr


"Оскар" за оригинална музика на Рейчъл Портман /1997/

Наградата за "Британски актьор на годината" за Юън Макгрегър" от Лондонския кръг на филмовите критици /1997/

Акценти