Енигма

Милиони, милиарди комбинации само за 24 часа, за да открие вярната, която отново може да се смени...Драма

Държава: САЩ, Великобритания, Германия, Холандия
Година: 2001
Времетраене: 119 минути
Енигма
За продукцията

По романа на Робърт Харис

Режисьор Майкъл Аптед

В ролите: Дъгрей Скот, Кейт Уинслет, Джереми Нортам, Сафрън Бъроус и др.

Гениален математик трябва да открие кода на германците под вода, преди да потопят конвоите на съюзниците във Втората световна война.

Последният игрален филм с музика на Джон Бари е съпродуциран от Мик Джагър, вече собственик на оригинална декодираща машина "Енигма", която наема за снимките.

Целта е достоверността, която е и един от поводите за самия филм, а именно: британските ветерани от Втората световна война възразяват срещу преразказаната история в "Подводница U571", където заслугата е приписвана на американските морски офицери въпреки забележката от създателите, че "филмът е фикция и не претендира за "точна" фактология".

Прототип на героя Томас Джерико е математикът - дешифровчик Алън Тюринг /1912-54/, на когото е посветен и "Игра на кодове"/2014/.

В списъка на дешифровчици с полски имена камерата фокусира името Жигалски. Хенрик Жигалски е един от тримата полски математици, участвали в разгадаването кода на "Енигма". Екипът е бил международен, но след дългопазената тайна, историята не осветява имената на всички, чийто принос е равен с този на Тюринг.

Филмът е посветен на дешифровчиците от "Блечли парк", спасили милиони хора с дейността си, пазена в тайна над 30 години.

С бестселъра на Робърт Харис и сценарий на Том Стопард, режисьорът Джон Аптед влиза в епоха на война с тайни ходове и показва, че знанието винаги е най-силното оръжие.

През март 1943 криптонаталитици в Британския център "Блечли парк" разкриват, че германските подводници са сменили кода. Досега англичаните са могли да разчитат всичките им съобщения за връзка, сега се връщат обратно в нищото.

Надеждата е брилянтният математик Том Джерико, който веднъж е дешифрирал кода и сега се очаква да направи същото. Задачата е ултраспешна и изтощителна в море от цифри. Случайно или нарочно, но неговата красива любима Клер изчезва точно по същото време. С помощта на нейната съкватирантка Хестър, Томас се опитва да открие нея и новия германския код, преди техните подводници да потопят конвоите на Съюзниците, пресичащи Атлантика. За кратко се разкрива мрежа от лични и международни връзки, загадъчни като самата "Енигма".

Златна Романова

"Харесвам числата, защото в цифри, истината и красотата са едно и също нещо".


Номинации за режисура на Майкъл Аптед, дизайн на Джон Биърд и най-добра актриса на Кейт Уинслет от Британските награди за независимо кино /2001/;

Награда за игрален филм с научно-техническа тема от Междунрадния филмов фестивал в Ийст Хемптън, САЩ /2001/;

Номинация за "изобличаващ" филм от Американското общество за политическо кино /2003/