Епоха на герои

Знанието, което не достига2-сериен тeлевизионен филм

Държава: Великобритания
Година: 2011
Времетраене: 90 минути
За продукцията

Режисьор Ейдрън Витория

В ролите: Шон Бийн, Дани Дайър, Джеймс Д'Арси, Уилюм Хюстън, Джон Даглийш, Стивън Уолтърс, Изабела Мико, Крисчън Рубек, Аксел Хени и др.

Няма по-подготвени от опозналите кодовете на природата.

"Епоха на герои" е по действителни събития от историята на Щурмови отряд 30, в който участва и създателят на поредицата за Джеймс Бонд - Ян Флеминг.

Елитни британски отряди по еталона на холандските бури в Африка

Първите британски спецчасти с командоси са създадени по предложение на Уинстън Чърчил, пленен в младостта си от прародителите на понятието "командо". Командос са холандските партизански отряди през Англо-бурските войни в Южна Африка през 1899 -1902. Бурите /в превод/ са фермери - потомци на първите европейски заселници в южноафриканските земи, организирани в съвършени групи за борба с британските нашественици. Отличават се с изключителни тактически и бойни умения, с които в пъти превъзхождат числеността на врага. Съвременното понятие за "командо" /от Втората световна война до днес/ е малък елитен отряд за разузнаване в тила на врага. Първият британски отряд е задействан през август 1942 година с неуспешен опит за залавяне на уникалната кодова машина "Енигма". Следват мисии за събиране на секретни данни за "Оста" през войната. Отрядът служи на териториите на Гърция, Норвегия, Сицилия, Италия и Корсика. През 1943г. се завръщат в Лондон за подготовка преди атаката на Съюзниците. От 1944г. са в Нормандия и действат на френска територия до освобождаването на Париж. Пленени са в акция край Ла Манша. През май 1945г. Щурмови отряд 30 от Кралската марина превзема Германската морска база в Бремен. В края на 1945г. командосите са изпратени в Азия, но след капитулацията на Япония, работят ефективно само в Сингапур, Индокитай и Хонконг. Разформировани са през 1946г. Голяма част от дейността им все още е тайна. През 2010г.е сформиран Информационно-изследователски отряд 30, който да събере историята на Щурмови отряд 30, който всъщност се счита за предшественик на днешните Тайни служби /SS/. Кодовото име на Флеминг е "17F".

Както и други филми от поредицата "Бонд", "Епоха на герои" е сниман отчасти в Алгард, Норвегия и възпроизвежда "Операция Грендел", в която отрядът, ръководен дистанционно от Флеминг, се придвижва от бреговете на Дюнкерк до планините на Норвегия с опасна мисия, която би могла да промени хода на Втората световна война.

Режисьорът Ейдриън Витория: "Истински британски командоси работиха в проекта. Те ни помогнаха и участваха в снимките като членове на спецчасти. Всички са бивши военни, работили в Ирак и Афганистан, участвали в истински битки. Тяхното съдействие беше най-ценно и мисля, че ще се отнесат с разбиране защо ни отне толкова време и защо не включихме всички детайли в окончателния вариант. Те ни обучаваха в изкуството на войната".

През 1940г. майор Джоунс ръководи Щурмови отряд от 8 командоси на път за Норвегия към Радиокомуникационния център на германците. Операцията се контролира от Флеминг в Лондон. Преди мисията отрядът минава тренировъчна подготовка в Шотландия. Излитайки за Норвегия, те са разкрити и самолетът им е свален. Останали без храна и муниции, оцелелите нямат друг избор, освен да вървят през Швеция на територия, окупирана от германците...

Златна Романова