Есен в Ню Йорк

Романс от май до декември. Той я учи да живее, тя го учи да обича...Романтична драма

Държава: САЩ
Година: 2000
Времетраене: 103 минути
За продукцията

Режисьор Джоан Чен

В ролите: Уинора Райдер, Ричард Гиър, Антъни Лапалия, Вера Фармига и др.

Той е на корицата на нюйоркско списание, преуспяващ и ухажьор, който отхвърля всички идеи за любов. Тя е 21-годишна, артистична и фатална. Уил среща Шарлот - безпрецедентно и непредвидимо - с любов. Той се влюбва за първи път, тя - завинаги.

Отказът на "Метро Голдуин Майер" да заснеме "Есен в Ню Йорк" предизвиква лека полемика. Първо звездите Ричард Гиър и Уинона Райдър публично се изказват срещу самия филм, обвинявайки го в "непочтеност". Режисьорката Джоан Чен мъдро отказва коментари. Продуцентите се измъкват с обяснението, че "тяхното мнение няма общо с качествата на филма, а с реакцията на критиците към "неочаквания край", в който всъщност няма нищо изненадващо. Истината е, че дистрибуторът се опитва да избегне подписването на "декларация за поверителност", а филмът е ни повече, ни по-малко мелодрама с две страни. Моралните бариери са възрастовата граница между героите и фаталната диагноза.

Но това не е прецедент. Ричард Гиър вече е бил в амплитуден за годините романс с Джулия Робъртс в "Хубава жена" /1990/, а болестта, обричаща и издигаща любовта, е повторена в "Сладък ноември" /2001/. Женският екип от сценаристката Алисън Бърнет и режисьорката-актриса Джоан Чен представя романтична история, която резонира в пространството с въпроси на две нива - невъзможно е да се случи в реалния живот или е невъзможно е да се заснеме във филм?...


Когато 48-годишният собственик на ресторант Уил Кийн среща 21-годишната Шарлот Фийлдинг е само въпрос на време, докато тя остави поредната гънка в леглото му. Но Уил е изненадан от чувствата, преминали отвъд забавлението за една нощ. Той е непостоянен, авантюрист с жените и независим от чувствата. Тя е откровена и чувствителна. Шарлот отхвърля неговото непостоянство в интимна връзка. Уил не може да избяга от тази връзка. Заедно двамата могат да прескочат 27-годишната разлика помежду си и неговата дълга серия от флиртове, но остава една бариера, която любовта им не може да прескочи: нелечима болест на сърцето, която може да превърне първият истински романс на Шарлот в последен.

Златна Романова