Евлоги и Христо Георгиеви

Меценати с богато минало за ценно бъдещеДокументален филм

Държава: България
Година: 1980
Времетраене: 27 минути
За продукцията

Сценарий: проф. Николай Генчев Николай, проф. Пенка Ангелова

Режисьор: Христо Христов

Оператор: Иван Данев

Историята на карловските братя Христо и Евлоги Георгиеви . Разказът започва от родния град и продължава с търговската им и благотворителна дейност - подпомагат образованието на студенти в чужбина; участват в развитието на книжовното дело и борбата за църковна независимост; създават и подпомагат русофилската политическа организация

"Добродетелна дружина".

Факсимилета от вестници - "Дунавски лебед", "Будилник", "Знаме", представят дарителската им дейност след Освобождението. Евлоги и Христо Георгиеви участват във възстановяването на редица български градове, подпомагат със средства въоръжаването на българската армия; в Карлово откриват Фабрика за вълнени платове...Дейностите им не спират и краят невинаги е... край.

Най-големите дарители - Евлоги и Христо Георгиеви|

В завещанието си Евлоги Георгиев дарява крупна сума за изграждане на висше училище в София. Минават спорни дела, но накрая, благодарение на мецената, е построен Софийският университет. Бронзовите фигури на дарителите Христо и Евлоги Геогриеви ни наблюдават от централния вход на внушителната сграда в центъра на София.

Гробницата на Христо и Евлоги Георгиеви е в Белу, Букурещ

Най-големите дарители - Евлоги и Христо Георгиеви|"ИСТОРИЯ.BG" - 12.08.2016