Фамилията Щраус

Щраус срещу Щраус... Две поколения гениални музиканти сред великолепието на салоните и размириците във Виена. 74 години от живота на "Фамилията Щраус" в естетично преживяване за сетивата със звук и картина. Сага за трагедия и триумф с...

Фамилията Щраус
За продукцията
Всички епизоди

Щраус срещу Щраус...

Две поколения гениални музиканти сред великолепието на салоните и размириците във Виена.

74 години от живота на "Фамилията Щраус" в естетично преживяване за сетивата със звук и картина.

Сага за трагедия и триумф с оригинална музика в съвършено изпълнение от Лондонския симфоничен оркестър и екстравагантна атмосфера.

Хронологията свързва събитията във важен период от живота на композиторите и музикалната история на света, който не е само за любовта /с "Моята безсмъртна любима" на Бетовен/ или за егоцентричността /на Моцарт в"Амадуес"/, но много напомня епоса  "Верди"....

Без претенция за абсолютна акуратност, телевизионната драма представя скромното начало и последвалата известност на Йохан Щраус, чийто музикален успех е поделен със семеен провал заради скандални любовни връзки и очуждение от съпругата и сина му Йохан младши. Баща и син стават врагове в музикалния и политически живот на Австрия от ХІХ век. Славата на младия Щраус доминира с признанието за Крал на виенския валс.

8-сериен телевизионен филм.

Биографична драма.

Великобритания, САЩ, 1972г., 50 мин.

Режисьори: Дейвид Джайлс, Дейвид Рийд, Питър Потър

В ролите: Дерек Джейкъби, Джейн Сиймур, Стюърт Уилсън, Ан Сталайбрас, Барбара Ферис, Кристофър Бенджамин и др.

Номинация от БАФТА за най-добра актриса на Ан Сталайбрас /1973/.

Историята започва от сватбата на Йохан Щраус с Анна през 1825г. и завършва със смъртта на сина му Йохан младши пред 1899г. В епохата на салонната танцова музика конкуренцията е голяма. Талант и съперничество разделят музикалните среди и дори едно голямо семейство. Тримата синове на Щраус  - Йозеф, Йохан и Еди - избират музиката за своя изява и нито един не е поощрен от баща си. Две имена от фамилията се свързват с маршовата музика, но по различни причини в размирната политическа ситуация. Безсмъртието на единия продължава с валсовете, станали символ на празнична тръжественост в цял свят.

Златна Романова