Фердинанд - непогребаният цар

"Кога тръгваме за България?" - най-важният въпрос в последната воля на цар ФердинандДокументален филм

Държава: България
Година: 2011
Времетраене: 29 минути
Фердинанд - непогребаният цар
За продукцията

Филм от рубриката "В кадър" на БНТ/*Актуални предавания

Автор: Елиана Димитрова

Режисьор: Елвира Илиева

Оператор: Георги Танчев

Редактор: Весела Смилец

Монтаж: инж. Владимир Анастасов

Музикален оформител: Цвети Владимирова

Продуцент: БНТ - Дирекция "Информация", Актуални предавания

*Във филма са използвани кадри от архива на БНТ

С този филм Българската национална телевизия повдига дискусия с въпроса: Да бъде ли погребан цар Фердинанд в България или не?

Въвеждайки в темата - за тленните останки на царя, филмът представя Фердинанд с произхода му, поемането на властта в България, любимите му занимания и основополагащите дейности тук за науката, културата и архитектурата по това време - Софийския университет, Академия на науките, Операта, Киноцентъра, Историческия музей, Борисовата градина, "жълтите павета"...В друг план е отбелязано и присъствието му в Германия.

Повече от 60 години ковчегът с тленните останки на българския цар Фердинанд стои непогребан в криптата на църквата "Св. Августин" в германския град Кобург. Той никога не е бил полаган в земята, защото не е изпълнена последната му воля - да почива до първата си съпруга княгиня Мария-Луиза в пловдивската Католическа катедрала "Свети Лудвиг". Кобург е известен с раждането на първия белгийски крал Леополд и със смъртта на българския цар Фeрдинанд, преживял в града почти толкова, колкото и в България - 30 години. Местните жителите уважават паметта за Фердинанд, посещават и двореца му, превърнат в музей с обредна зала.

Историците в България са разделени на две, както вероятно и обществото, и властта. Някои смятат, че заради двете национални катастрофи - след Втората Балканска война и след Първата световна война, Царят не трябва да почива в България. Според други "трябва да погребем един мъж до жена му - без пристрастия, без политика". Така както през 2006г. тленните останки на руската императрица-майка Мария Фьодоровна са пренесени от Дания в Петербург и погребани до тези на съпруга й Александър ІІІ.

Решението за всички страни - семейство, политици, историци, приятели и почитатели - и в България, и в Германия - остава да бъде прието според официалната воля на България.

@ БНТ В кадър