Време за приготвяне: 60 мин
Нужните продукти:
1 пакет точени кори
2-3 стръка праз лук
500 г всякакви зелении: лапад, спанак, коприва
2 връзки пресен лук
2 връзки пресен чесън
200 г орехи
100 мл зехтин
200 мл газирана вода
1 ч.л. смлян черен пипер и кимион
сол на вкус
сусам за поръсване /по желание/
Начин на приготвяне:
Почистете и нарежете праз лука. Задушете го в тиган със зехтин. Добавете подправките и солта. Смелете орехите и ги добавете към праза, когато той е вече задушен. В топла вода бланширайте за 2-3 мин спанака, лапада и копривата. Отцедете ги и ги нарежете. Добавете ги в тигана с праз лук, разбъркайте и оставете да се запържи. Плънката нанете върху две кори и завийте на руло. Подредете ги като охлюв в тавичка, намазана с мазнина. По същия начин процедирайте и с останалата плънка и кори до образуването на вита баница. Затоплете зехтина и залейте баницата, като внимавате да е равномерно и да няма сухи участъци. Залейте с газираната вода. По желание поръсете със сусам. Изпечете в предварително загрята фурна на 180 C около 30 мин.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News