Гераците

Земята не се дели по братски, а истинското богатство е в душата

Държава: България
Година: 1957
Времетраене: 96 минути
Гераците
За продукцията

Драма

По едноименната повест на Елин Пелин

Сценарий: Христо Сантов

Режисьор: Антон Маринович

Оператор: Трендафил Захариев

Музика: Константин Илиев

В ролите: Георги Стаматов, Иван Димов, Мария Шопова, Стефан Пейчев, Иван Тонев, Ганчо Ганчев, Ангелина Сарова, Кунка Баева, Вяра Ковачева

Патриархална фамилия се разпада от вътрешни борби, предизвикани от алчност и потискани страсти...

Краят на XIX в. Йордан Геракът е най-заможният в селото. Заедно с жена си, баба Марга, живеят задружно със семействата на синовете си Петър и Божан. При тях е и Елка - съпругата на третия им син Павел, който е на военна служба в града.

Символ на сплотеността на семейството е стогодишният бор, който расте в двора им. Баба Марга внезапно умира. За погребението на майка си Павел се връща в селото. Eлка забременява, а мъжът й отново заминава за града. Той обещава, че ще се върне преди раждането на детето им. След смъртта на баба Марга в семейството започват раздори.

Божан иска подялба на имота, а Петър се пропива. Минават години, но Павел не се връща. Синът му Захаринчо расте под закрилата на дядо си. Елка е принудена да търпи унижения от етървите си. Всичко това огорчава до болка стария Герак. Павел си идва в отпуск. Дядо Йордан се надява, че той ще остане завинаги в селото, но синът му е дошъл, за да му иска пари.

Скоро старият Герак открива, че е ограбен. Синовете му се обвиняват взаимно, дори се сбиват. Павел отново заминава за града. Елка се разболява тежко. Оказва се, че мъжът й я е заразил с венерическа болест.

От срам тя отказва да се лекува и прави опит да се удави, спасява е Матей Маргалака. Не след дълго Елка умира. Петър отвежда Захаринчо в града. Изоставен от всички, дядо Йордан също издъхва, а Божан отсича стария бор.