ГЕРБ и "БСП за България" в дебат за борбата с корупцията

ГЕРБ и БСП за България в дебат за борбата с корупцията
В предаването
Части от предаването
Всички броеве


Цецка Цачева, министър на правосъдието: В националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията е приета през април 2015 г. по време на кабинета на правителството на г-н Борисов - Вторият кабинет, изрично е написано, че корупцията е опасност за демокрацията в България, защото тя създава това недоверие, че е възможно политиците да имат политическа воля да се преборят с това явление. В програмата за управление на ГЕРБ и Патриотичния фронт за 2017-2021 г. изрично е записано приемането на законодателство, нарочен нормативен акт, който да преодолее и онези препоръки в доклада на Европейската комисия, последния годишен доклад по механизма за сътрудничество и оценка, където се казва, че институционалната рамка на противодействието на корупцията и борбата с нея не е достатъчно фиктивна в България, въпреки че ние имаме множество закони и институции, които работят по този въпрос. Затова с нарочена работна група в министерството на правосъдието, с участието на широк кръг неправителствени организации, експерти, магистрати изготвихме един проект, който е известен на широката публика и в съвсем кратко време, съвсем скоро, той ще бъде внесен в Министерски съвет.

Желю Бойвев, БСП за България: Това, което БСП се опитва да направи е реално решение на проблема с корупцията. Анализирайки ситуацията в страната до момента, ние сме извели като фокус тази специализирана агенция "Антикорупция", именно нейните разследващи функции. Без реално разследване на корупционното престъпление, няма как да се води борба с корупцията. Това не става нито с превенция, нито с анализ.Данаил Кирилов: Законопроектът обощава целия опит, който имаме досега, включително този, който е създаден в няколко антикорупционни звена, които стартираха през последните 10 години. Някои от тях са с успех, други с необходимост от известни колекции по отношение на тяхната дейност. Обощавайки, фукционално обединявайки под общата стратегическа цел борба с корупция, ние смятаме че тези органи биха могли да дадат кумулативен ефект. Те ще съберат всички ресурси - организационни, на едно място, ще могат да взаимодействат и включително ще покрият всички ефекти от корупционното поведение.

Крум Зарков, БСП за България: Основната разлика между двата законопроекта е, че този на БСП има ясно изразена цел. Януари месец всички политически партии заявиха, че нов орган за борба с корупцията трябва. Този орган трябва да е нов и да се бори с корупцията. Органът, който се предлага от правителството, не е нов, това са стари съществуващи органи и не си поставя за цел борбата с корупцията. Нашият законопроект е фиксиран върху определен кръг хора, върху определени правомощия и върху определено действие.


Десислава Атанасова, ГЕРБ: Ако Закона за амнистията няма никакво значение за днешния дебат, то може би ще е интересно на зрителите кой сътвори антикорупционния закон на колегите от "БСП за България", защото нашият антикорупционен закон има автори, които са широк кръг професионалисти, които работят и в Министерство на правосъдието и хора, които са се доказали в правната теория.


Антон Кутев от "БСП за България": Има случаи, в които аз съм бил свидетел на корупция. Един от случаите беше, когато аз седях в Народното събрание и гледах потресен как се случва тази работа, защото докато бях на новото събрание, премиерът Борисов стоеше срещу мен и стана известен случая Мишо Бирата.Вижте целия дебат във видеото на "Референдум".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад