Гибелта на Александър Велики

Грешката, която поправи съдбата..

Държава: България
Година: 1968
Времетраене: 80 минути
Гибелта на Александър Велики
За продукцията

Социална драма

Сценарий: Любомир Левчев

Режисьор: Владислав Икономов

Оператор: Крум Крумов

Музика: Кирил Цибулка

В ролите: Григор Вачков, Добромир Манев, Жоржета Чакърова, Лили Енева, Сотир Майноловски, Невена Коканова, Евстати Стратев, Хиндо Кисимов и др.

Уволнен строителен бригадир, заслужил прозвището "Велики" заради своята работоспособност, напуска бранша, за да бъде водач в ново, по-вълнуващо предизвикателство.

60-те години на ХХ век. Александър Карев е бригадир на голям строеж, известен със своето трудолюбие и отговорност. Затова всички го наричат "Алексадър Велики". В бригадата пристига младият Сашо Савинов, наскоро заръшил образованието си. Карев веднага преценява, че той не може да бъде монтажист. Възлага му да се грижи за културните развлечения на работниците. Бригадата на Александър Карев е републикански първенец.

На строежа идват журналисти. Савинов пише разкази със строителна тематика, които са публикувани в софийския печат. В свободното време чете стихове, организира литературни кръжоци. Така се опитва да забрави Светла, жената, заради която е заминал далеч от София. Двамата с Карев стават добри приятели. При посещението на белгийска делегация на строежа се разбира, че заводът не може да бъде пуснат в пробна експлоатация поради грешка от страна на бригадата.

Главният инженер настоява Карев да бъде наказан, като го лишат от длъжност. Обиден, Александър Велики напуска строежа, а бригадата се разпуска. Разбрал, че е допуснал грешка, главният инженер изпраща Сашо да го търси. Савинов тръгва от обект на обект. Среща бившите монтажници, но никой не знае къде е бригадирът. Сашо се връща в столицата. Обажда се на Светла, но тя вече е омъжена за друг. Случайно среща Карев с дъщеря му. Преодолял обидата, Великият е сформирал нова бригада, но от водолази. Сашо с удоволствие се присъединява към тях.