Гневната Америка

Разединени в Съединените щати?Документален филм

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 28 минути
Гневната Америка
За продукцията

Сценарий Хилари Андерсън

Режисьор Матю Хил

"Дойдох тук да разбера как и защо посланието на Тръмп прикова Америка". Хилари Андерсън

Родена в Остин, Тексас, водеща журналистка от горещи точки в света и в "Панорама" на БиБиСи, Хилари Андерсън пътува до Бейкърсфийлд, разделен от темата за миграцията, заложена в предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Бейкърсфийлд е столица на кънтри музиката в Калифорния, някога "бял" американски град, сега наполовина испаноезичен и "черен". Журналистката разговаря и с двете страни - поддръжници и врагове на миграцията и кандидат-президента Донлад Тръмп. Предизборната му кампания е в негов стил - "отвътре е подкрепен, отвън - не!"

Дейвид и Джес са съседи от двете страни- американец и мексиканец. Бейкърсфийлд не е Холивуд, градът е беден и дълбоко републикански.

Дейвид живее тук. Той не се интересува дали мигрантите са легални или нелегални. Според него "те са мръсни, създават навсякъде боклук" и това не е расизъм, защото той има мексикански приятели, но все пак е против, защото мексиканският квартал се свързва с "много престъпления, смърт и не е безопасно за живот"



За мексиканското семейство реалността е друга: "Те мразят всеки, който не е бял, защото ние не сме доктори, адвокати, инженери. Ние сме тук, просто за да работим. Ние сме "новите черни". Обвинението им е, че "черните " създават висока престъпност.



Фактите обаче са други. Представената статистика не съвпада с доклада на ФБР , който показва, че "най-много са убийствата на "бели" от "бели".

Мюсюлманин от Пакистан е пристигнал през 1979г, приятно впечатлен от отношението към малцинството тогава и разочарован сега. Явно не отчита, че това "сега" е след терористичната атака в Ню Йорк през 2001г., а не в година на избори за нов президент.

56 милиона са имигрантите в Америка за последния половин век, голяма част от тях - мексиканци и не само.

Мненията са полярни, но въпреки острия контраст и негодувание, в коментарите и на двете страни се промъква надежда за обединение. Дори расово непримиримият Дейвид не е срещу всички чужденци: "Невъзможно е да затворим страната за всички". А мексиканската двойка е най-точна: "Противоречиво е да не бъдем обединени в Съединените щати".


"Нашата страна е била управлявана от некомпетентни хора и.. да, аз съм гневен", признава Доналд Тръмп "Американската мечта е мъртва, но ако бъда избран за Президент, аз ще я съживя - по-голяма, по-добра и по-силна отвсякога. Ние ще направим Америка отново велика". Това е водещата цел, но за кого?



Хилари Андерсън пътува до Университета по политически науки в Сан Бернардино и разговаря с професор Брайън Левин:: "Всъщност, нарастването на престъпността от 1990 до днес се дължи най-много на силно изразените страх и емоции в целия свят. И това е глобалното обяснение"

Констатацията на Хилари Андерсън е друга: "Никога не съм виждала моята родина така уплашена и разделена".

Резултатите са във времето.

Златна Романова