Големият влаков обир - Разказът на обирджията

Търсят се крадците или...парите? - Първи филм

Големият влаков обир - Разказът на обирджията
За продукцията

Режисьор: Джулиан Джарълд
В ролите: Люк Евънс, Робърт Гленистър, Пол Андерсън, Мартин Компстън, Нийл Маскел, Джак Рот и др.

Сценаристът Крис Чибнал описва най-големия обир в британската история. Филмът на БиБиСи-1 излиза за 50-годишнината от престъплението. В две части, с различни режисьори, е разказан "Големият влаков обир" от 8 август 1963г., като първата история е от името на крадците, а втората - от разследващите полицаи.

Влаковите обири във Великобритания са традиция, уважена с филмирането и на "Първият влаков обир" /1979, с Шон Конъри/. А на самоосъзнатия крадец Едуард е посветен американският филм "Бъстър" /1988, с Фил Колинс/

Подозренията в историята винаги остават извън официалните факти.

След Големия влаков обир последствията за групата обирджии общо се свеждат до 30-годишна присъда за почти всички, бягство предимно в Испания и смърт през 90-те години на ХХ век, най-късно до 2013. Последният оцелял крадец - Роналд Бигс, умира на 18 декември 2013г., в деня на телевизионната премиера на този филм. Преди него, през същата юбилейна година, този свят напускат Джон Дейли и Брус Рейнолдс.

Разказът на обирджията - Първи филм

Брус Рейнолдс събира средноразрядни престъпници с добри познания за обир на Кралския пощенски влак, на път от Глазгоу до Лондон. Чистата схема не минава без жертви след нападение на ватмана и бягство. Откраднатата сума днес се равнява на 144 милиона долара - сериозен и дързък удар за крадци без големи амбиции. Престъплението шокира властите и групата мъже са най-издирваните във Великобритания.

КРАДЦИТЕ:

Чарли Уилсън (в ролята - Джак Рот)

Чарли Уилсън е роден през 1932, приятел от детството на Брус Рейнолдс. Сирак, без майка, женен за Пат, чийто наследствен семеен бизнес управлява. По време на процеса Уилсън е известен като "Мълчаливецът". Съдията се съмнява дали е произнесъл повече от дузина думи през цялото време. Осъден на 30 години затвор, след 4 месеца успява да избяга. Заловен е в Канада след 4 години и затворен за 10. Уилсън е последният излязъл от затвора през 1978. Премества се да живее в Марбела, Испания, където през 1990 е застрелян от наемник.

Бъстър Едуардс ( в ролята - Нийл Маскел)

Бъстър Едуардс (1931-1994) е бивш боксьор и собственик на клуб. След обира бяга в Мексико, но сам се предава през 1966г. След 9 години затвор се опитва да живее "на чисто", като продава цветя на гара Ватерло в Лондон. През 1994г. е намерен обесен в гараж - на 62 години. /На него е посветен филмът "Бъстър", 1988, с Фил Колинс в роля/

Гордън Гуди (в ролята - Пол Андерсън)

Горъдн Гуди е ключът на операцията, отговорен за връзката с информатора. Роден през 1930г., фризьор, който живее с майка си и годеницата си. Веднъж вече е бил обвиняем за друг обир, но съдията го оправдава поради липса на доказателства. За Големия влаков обир е осъден на 30 години затвор и освободен през 1975. Заминава за Испания, с намернието да отвори собствен бар.

Рой Джеймс (в ролята - Мартин Комстън)

Рой Джеймс не пие, не пуши, той е автомобилен състезател със серия победи през 1963г. и обещаващо бъдеще. За обира е осъден на 30 години затвор, от които излежава 12. Заминава за Испания. През 1993г. отново е осъден на 6 години затвор за убийство на тъста си. Умира на 62 години, скоро след освобождаването му.

Брус Рейнолдс (в ролята - Люк Еванс)

Брус Рейнолдс е архитектът на престъплението. Роден е през 1931г. Син на търговски представител на "Форд". Отгледан е от баба си след ранната смърт на майка му. 14-годишен напуска училище, за да влезе в Кралския военно-медицински корпус пред 1952г., откъдето бяга след няколко дни. Заловен и върнат обратно, бяга за втори път и е отписан поради неизвестност.

Рейнолдс е регистриран Топ-престъпник с криминално досие по 11 обвинения преди Големия влаков обир. Животът му извън затвора е луксозен. Обикаля подземни барове и лъскави заведения, за да бъде забелязан сред лондонския елит. След обира отлита за Мексико с фалшив паспорт, придружаван от съпругата си Анджела и сина му Ник. По-късно се премества в Канада, но парите свършват и се връща в Англия. През 1968 е заловен и осъден на 25 години затвор. Освободен "условно" през 1978. През 1995г. издава биографията си и умира през юбилейната за обира - 2013.

Рони Бигс (в ролята - Джак Гордън)

Рони Бигс има всичко и се е оттеглил от кражби. Преди Големия обир, голямата част от живота му е минала зад решетките, започвайки с кражба на моливи. Именно в затвора се запознава с Брус Рейнолдс. През 1963г. се занимава с малък строителен бизнес в партньорство с Реймънд Стрип. Не е участвал в престъпления от 1959 до 1963. В схемата за влаковия обир е встрани, със задача да поеме управлението на влака. Осъден на 30 години затвор, успява да избяга през 1965г. Лети до Франция, Испания, Австралия и накрая остава в Бразилия, където започва нов живот и отглежда син. Старостта и лошото здраве го връщат във Великобритания, за да излежи остатъка от присъдата си. Умира на 18 декември 2013.

Другите трима в обира:

Роджър Кордри (роден 1921) e цветар в Брайтън, с хазартен дух, който го превръща в крадец. Арестуван, той скрива буквално "вътре в себе си" ключа от колата, където е прибран делът му от обира. Осъден e на 20 години затвор, без да издаде никого. Освободен през 1971, заминава за Уест Кънтри, където отново се занимава с цветя.

Джон Дейли (1931-2013) е роден в Ню Рос, Ирландия. Дейли е търговец на антики и дърворезбар, женен за Барбара, сестра на съпругата на Брус Рейнолдс. Брус го нарича "очарователния късметлия". Дейли е единственият оправдан през процеса заради недоказани пръстови отпечатъци. Остава свободен, без обвинение, до края на живота си през 2013г.

Брайън Фийлд (1934-1953) е чиновник в кантора и предпочита да бъде наричан "адвокат". Фирмата му защитава Гордън Гуди по обвинение в друг обир. Осъден е на 25 години затвор, заменени с 5. След освобождаването сменя името си, но скоро загива в автомобилна катастрофа.

Златна Романова

Официален сайт