Господин Гладстон и българите

Англичанинът, който подкрепяше БългарияДокументален филм

Държава: България
Година: 2009
Времетраене: 50 минути
Господин Гладстон и българите
За продукцията

Сценарий: Румен Генов

Режисьор Михаил Мелтев

Оператор Цветан Недков

Консултант Влади Киров

Създаден в чест на 200-годишнината от рождението на британския държавник, "Господин Гладстон и българите" е първият филм, посветен на английския политик, подкрепил българската кауза в едни от най-съдбовните моменти в нашата история с индиректен принос за възстановяване на държавата ни.

Когато Великобритания е на върха на своето могъщество, Уилям Гладстон е един от най-големите държавници на викторианската епоха: четири пъти министър-председател, активен борец за разширяване на демокрацията в родината му и патрирах на европейския либерализъм, известен като "народния Уилям". Сложна личност с мащабна дейност, вплетена в съдбата на България с решаващ глас в защита на избиваните и страдащи българи през 1876 г. и фактор за обявяване на Руско-турската война от 1877-78 г. Приносът му достойно е оценен от българи и чужденци, признали го за "един от освободителите на България". Гладстон осъжда Берлинския договор и позицията на тогавашното британско правителство, защитава Търновската конституция, подкрепя Съединението на България, до края на живота си симпатизира на България с добронамерен интерес.

Заснет на исторически места във Великобритания и България, филмът представя интервюта със сър Уилям Гладстон, внук на английския държавник, изследователи на Викторианската епоха от различни държави и историците Бренда Мърей и Стив Бийнс. Документалният портрет на Уилям Гладстон е жест на признателност към паметта на голям морален авторитет, подкрепил българската кауза в трагични моменти от нашата история.