Господин за един ден

Как мечтата може да погълне целия му живот за един ден...

Държава: България
Година: 1983
Времетраене: 87 минути
Господин за един ден
За продукцията

Комедия

По разказите "Чуждоземецът" и "Господинът" на Никола Статков

Сценарий: Никола Статков
Режисьор: Николай Волев
Оператор: Красимир Костов
Музика: Иван Стайков

В ролите: Тодор Колев, Йорданка Стефанова, Ицхак Финци, Стоян Гъдев, Николай Пашов, Иван Григоров, Павел Поппандов, Иван Обретенов, Силвия Въргова и др.

"Господин за един ден" е култова българска комедия с виртуозна роля на Тодор Колев в реверанс към великите комици от Нямото кино.

ФАБУЛА

Беден музикант, с многолюдно семейство, е готов да пожертва всичко, което няма, заради илюзията за друг живот. Копнежът му е по-красив от реалността и мечтата му е жива, докато не се сбъдва....

СЮЖЕТ

България, 30-те години на ХХ век. Бедният музикант Пурко измисля все нови и нови начини за забогатяване, но все губи - от наивност до смях и ужас в немотията.

Пурко е участвал в две войни, има ордени за храброст, но няма пари и е баща на много деца, за които едва се грижи и то предимно с идеи, а бирникът чука на вратата и ще вземе и дрехите от гърба му. След случайна среща с красива дама и изискан господин, спрели на пътя с прекрасната си кола да закусят, бедният Пурко се докосва до живота, за който е готов да пожертва и последното, което има - да заложи земята си, за да го заведат в Америка и да стане богат за един ден. Но там сбъднатата мечта се оказва ненужно скъпа и никак не съвпада с представите му.

Илюзията рухва. Пурко се връща и отново е последният бедняк на село, вече няма нищо друго освен изтерзания си дух, който все пак го издига над мизерията, за да надуе отново кларинета...

НАЧАЛО:

"...Буржоазните партии ограбиха България и заложиха цялото й богатство на империалистическите държави..."

"Буржоазните партии, "десни" и "леви", не пророниха нито дума върху погрома, който те устроиха със своята разбойническа военно-националистическа политика".

Димитър Благоев

НАГРАДИ

Награди за най-добър игрален филм и за главна роля на Тодор Колев от Международния кинофестивал на хумора и сатирата в Габрово (1985)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад