Хъшове

"Свобода или смърт"

Държава: България
Година: 2009
Времетраене: 50 минути
Хъшове
За продукцията
Всички епизоди

4-сериен телевизионен филм

По повестта "Немили-недраги" от Иван Вазов

Сценарий: Александър Морфов, Илиян Симеонов, Руси Чанев

Режисьор: Александър Морфов

Оператори: Димитър Гочев, Александър Станишев

Музика: Мартин Любенов

В ролите: Валери Йорданов, Руси Чанев, Петър Попйорданов, Христо Мутафчиев, Рени Врангова, Валентин Ганев, Валентин Танев, Деян Донков, Пламен Пеев, Евгени Будинов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Даниел Ангелов, Филип Аврамов, Николай Урумов, Стоян Алексиев, Димитър Рачков и др.

Продуцент: КАМЕРА ООД, БНТ

С подкрепата на Национален филмов център и Столична община

Телевизионна адаптация на спектакъла "Хъшове" от репертоара на Народен театър "Иван Вазов".

"Живи емоционални образи, брилянтна актьорска игра в оригинална провокативна интерпретация на българска класика. Бръчков, Македонски, Странджата - герои от историята или от съвременността в борба за свобода - преди или сега..."

В средата на ХІХ век, когато Отоманската империя управлява славянските земи, много български патриоти бягат в Браила, Румъния, където основават таен комитет, с цел да подготвят революция. Те наричат себе си Хъшове. Хъшовете са български емигранти, предимно млади, хора, бедни революционери и разбойници, живеещи немили и недраги из свободните румънски градове.

Заради огнения си нрав, патриотизъм и гордост те достигат дъното неведнъж и изпадат в редица комични ситуации. Хъшовете имат една единствена мечта - да се върнат с оръжие в ръце и да освободят Родината си или... да умрат за нея. “Свобода или смърт” е тяхното верую.

"Те са немили и недраги, но не отчаяни, скитници и голтаци, но горди и свободолюбиви, нехранимайковци за еснафите, герои за потиснатите и унижените. На сцената в чуждоземния град хъшовете възторжено разиграват своя самодеен спектакъл – генерална репетиция за истинския, този, който ще последва. Спектакълът, в който немилите и недрагите ще намерят смъртта си и заедно със свободата за сънародниците си ще извоюват свободен терен и за довчерашните черни души – гешефтарите и спекулантите".