Съвременници: Хляб от бронз

Портрет на един от българските творци със световна известност - художникът Андрей Лекарски в "Хляб от бронз"Документален филм от поредицата „Съвременници“ на БНТ2

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 27 минути
За продукцията

Сценарист и режисьор: Юрий Дачев

Оператор Анна Андреева

Продуцент БНТ2

Портрет на един от българските творци със световна известност – художникът и скулпторът Андрей Лекарски.

Негови творби са собственост на престижни галерии в цял свят и най-вече във Франция, където живее от 50 години. През 2015г. художникът представя първата си самостоятелна изложба в България.

Животът на Андрей Лекарски е богат, прекосяващ епохи и държави. Той не обича равносметките, нарича себе си „номад“, с чувство за хумор говори за търговската страна на изкуството и за една скорошна случка в България: открадването на част от серията му с бронзови хлябове.

За художника този бронзов хляб е нещо насъщно. Монологичният разказ е динамизиран от подготовката на възстановяването на откраднатото, което всъщност ще доведе до създаването на нови творби.

Лятото в артистичната къща в Бяла, неродените откровения и размисли на художника, продължаващото му увлечение по старите автомобили и мотоциклети, спомените за София и Париж, изборът на любопитството като житейска гледна точка – всичко това е само част от изключително пъстър портрет - на художник, който със самоирония, фантазия и талант „омесва“ пред очите ни живота си, както прави с необикновените си бронзови хлябове...