Време за приготвяне: 40 минути
Нужните продукти:
400-500 г карфиол
3 супени лъжици зехтин
½ чаена лъжичка червен пипер пушен
½ чаена лъжичка чесън на прах
½ чаена лъжица лук на прах
½ чаена лъжичка кимион
½ чаена лъжичка сол
100 г тахан (може да използвате повече или по-малко на вкус)
1 скилидка чесън
1 лимон
сол на вкус
сос от нар
арабски хлебчета за сервирането
За дука с пистачио и кокос /Dukkah/ – смес от подправки:
1 ½ супена лъжица семена от кориандър
3 супени лъжици семена от копър
1 супена лъжица кимион на зърна
¼ чаша сусам
10 зърна черен пипер
3 супени лъжици неподсладени кокосови стърготини
½ чаша печен обелен шам фъстък, нарязан
1 чаена лъжичка сол (или на вкус)
Начин на приготвяне на хумуса:
Загрейте фурната до 220 C. Покрийте тава с хартия за печене. В голяма купа, смесете карфиол, накъсан на розички, зехтин, пушен червен пипер, чесън и лук на прах, кимион и сол. Раздрусайте всичко за да могат цветчетата да се овкусят добре. Изсипете ги върху хартията и печете 25 минути, докато омекнат. Оставете го да се охлади леко. Смесете печения карфиол с тахан, лимонов сок, чесън и сол и смелете във фуд процесор до кремаво гладка смес. Сложете в хладилник да изстине. При сервирането полейте със сироп от нар и поръсете с микс от подправки дука.
За приготвянето на дука:
В сух тиган запечете семената от кориандър, копър, кимион и черен пипер, докато им се вдигне аромата, около 2 минути на средна температура. Гледайте внимателно да не изгорят. Махнете ги от тигана. В него запечете сусама на средна топлина за около 2 минути. Изсипете го при зърната и запечете кокосовите стърготини, наблюдавайки ги внимателно да не изгорят. Смесете всички запечени подправки и ги смелете или счукайте. Към получената смес добавете накълцани шам фъстъци и сол. Разбъркайте добре и съхранявайте в плътно затворен буркан в хладилника.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News