И България е една голяма грешка

"Криминале на прехода"...

И България е една голяма грешка
За продукцията

Документален филм

България, 2013, 87

Сценарий: Георги Лозанов

Режисьор: Стоян Радев

Оператор: Владимир Михайлов

Продукция: "Теорема" и "Фронт Филм"

С подкрепата на: Национален филмов център и БНТ

"Криминале на прехода"...

Заглавието на филма е продължение на популярната фраза на Зигмунд Фройд "Америка е грешка, гигантска грешка", с която австрийският учен изразява разочарованието си от фалшивия американски свят, основан единствено на парите. Авторите си поставят задача да направят преглед на "прехода" в България от началото до днес, интерпретирайки периода с понятието "симулация", отправено отново към Америка в теорията на френския философ и социолог Жан Бодрияр.

Балансът се поддържа със спомени, оценки и лични проблеми на различни лица във времето: проф. Михаил Неделчев, д-р Любомир Канов, Андрей Райчев, Явор Дачков, Христо Стоичков, проф. Калин Янакиев, Красимир Гергов, Борис Велчев, проф. Богдан Богданов, Слави Бинев, Георги Господинов и др.

Според критици, директори на фестивали, медии и журналисти, филмът е един от най-изчерпателните документални анализи на българския преход, а за чуждестранната публика – "пътеводител в специфичния социален пейзаж на една посткомунистическа страна от Източна Европа, понастоящем част от Европейския съюз".

"Колкото повече живеем в нещо, което не разбираме, толкова по-лошо живеем. Преходът остава загадка. Филмът се опитва да представи един малко по-различен документален жанр с 12 интерпретации, 12 гледни точки, 12 мъже, 12 герои, които търсят смисъла в различни зони на нашия социален свят като ДС, чалгата, спасителите на нацията. Нашата публичност на прехода е такава, че не можеш да излезеш невредим от нея. "Всички сме в един кюп". Георги Лозанов

"Филмът дава думата на познати лица на българската публика, които отговарят на наслоените във времето подозрения срещу тях. Преходът е парадоксален. От една страна е като блато, в което не можеш да мърдаш, а всъщност сякаш се движиш нанякъде. Акценти във филма са най-напрегнатите зони на прехода. Те започват с политическите биографии и опита за раджането на нашата демокрация от историческото празно. Оттам нататък става дума за бизнеса, медиите, чалгата, ДС, правосъдието, спасителите на нацията, евроинтеграцията, църквата". Стоян Радев

Информация за филма:

Културен център СУ "Св. Климен Охридски"

www.why42.info

Държавна сигурност.com