Играта на Мадоф

Най-голямата измама в света! 50 милиарда долара от повярвалите... След историята на Роберто Провенцано в "Истинският кръстник", поредицата "Този свят" на БиБиСи представя друг неуловим престъпник, в чиято мрежа попадат хиляди спестовници. ...

За продукцията

Най-голямата измама в света! 50 милиарда долара от повярвалите...

След историята на Роберто Провенцано в "Истинският кръстник", поредицата "Този свят" на БиБиСи представя друг неуловим престъпник, в чиято мрежа попадат хиляди спестовници.  Престижният финансист Бърнард Мадоф е гениалният манипулатор за свободните пари на богатите и наивните в продължение на десетилетия. Филмът търси жертвите и отговор на въпроса как Мадоф е успял да поддържа заблудата толкова дълго време.

в документалната линия "ВИЖ БиБиСи".

Документален филм.

Англия, 2009г., 50 мин.

Продуцент Роджър Корк

Оператор Джон Стейпълтън

Водещ Робърт Вон

Продукция на Блекуей за БиБиСи.

От централата си в Ню Йорк, еврейският финансист Бърнард Мадоф създава съвършения капан за милиарди долари - от богатите в Палм Бийч и звездите в Холивуд до пенсионерите отвъд Съединените щати. Системата е финансова пирамида по "схема на Понци".

Уилард Фокстън, чийто баща се самоубива след загуба на всичките си спестявания във фонда на Мадоф, пътува към САЩ за частно разследване на престъпленията и пораженията. В разстояние от 14 000 мили Фокстън обикаля Ню Йорк, Флорида и Калифония, за да се срещне с двама от близките  служители на Мадоф и приятел на семейството, познавал Бърни повече от 50 години. Фокстън се опитва да разкрие как схемата му е действала безпроблемно в продължение на десетилетия.

През юни 2009г. Бърнард Мадоф е признат за виновен в умишлена измама с големи размери и осъден на 150 години затвор.

Златна Романова