Има ли риск за стабилността на кабинета, ако бъде подкрепено ветото на президента?

Има ли риск за стабилността на кабинета, ако бъде подкрепено ветото на президента?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Часове преди утрешното гласуване на президентското вето наложено върху текстове от Изборния кодекс в студиото на „Референдум“ бяха представители на управляващите и опозицията, за да коментират отношенията между коалиционните партньори, възможните бъдещи политически съюзи и стабилността на мнозинството, което все още не е ясно как ще гласува ветото утре.

Има ли риск за стабилността на правителството, ако бъде подкрепено ветото на президента по Изборния кодекс? Това беше основният въпрос, на който “Алфа Рисърч” тества обществените нагласи след новините от късния следобед.

В дискусията в студиото на "Референдум" взеха участие: Данаил Кирилов – депутат от ГЕРБ, Димитър Байрактаров - депутат от Патриотичен фронт, Антони Тренчев – депутат от Реформаторски блок, Филип Попов – депутат от БСП лява България, Светлин Танчев – съпредседател на ПГ БДЦ, Йордан Цонев – зам.-председател на ПГ ДПС.

vlcsnap-2016-05-17-21h37m38s468Данаил Кирилов - депутат от ГЕРБ: „При проведеното гласуване 2 гласа бяха „за“, 3 „против“ и 7 – „въздържали се“, т. е. текстовета на закона, така както бяха приети на второ четене в парламента, не получиха подкрепа и в този смисъл би следвало да се приеме, че президентското вето е било подкрепено от правна комисия. По отношение на разговорите – те продължават вече трета седмица. Мисля, че тръгнахме от много крайни позиции. Смятам, че диалогът и споровете доведоха до приближаване и до възможност да се постигне консенсус. Ние сме единни в позицията си и утре ще бъде заключителното заседание на преговорите“.

vlcsnap-2016-05-17-21h55m39s834Филип Попов – депутат от БСП лява България: „Очевидно е, че целият процес по този Изборен кодекс, от самото му стартиране и до настоящия момент, се крепи единствено на едни нездрави, задкулисни договорки на управляващите, които категорично не са в полза на обществото, те са единствено за тяхно ползване. Нашето становище е, че този закон като цяло е негоден за обществена употреба и тук и президентът има своя пръст, защото той на практика върна единствено чл. 14 – за секциите в чужбина. Има и други текстове, които ако следим логиката на неговите мотиви във ветото, са откровено противоконституционни. Пример давам със задължителното гласуване. Само, че той не върна в тази му част закона, а само по прословутия чл. 14. Това единствено показва, че президентът е влязъл в тази колаборация с управляващата коалиция“. Попов заяви, че позицията на БСП е против законопроекта в неговата цялост.

vlcsnap-2016-05-17-22h08m05s756Димитър Байрактаров - депутат от Патриотичен фронт: „Ако утре ветото на президента бъде подкрепено, Патриотичният фронт сваля своята подкрепа към това мнозинство и към това управление. Това е единодушно решение на Патриотичния фронт". „Днес сме свидетели на една много грозна проява и много грозна сценка, която цели за пореден път разделянето на българския народ на българия в България и българи в чужбина. Това е цинизъм“, категоричен е той.

vlcsnap-2016-05-17-22h20m21s044Йордан Цонев – зам.-председател на ПГ ДПС: „Позицията на Движението за права и свободи от началото на приемането на този закон е ясна и категорична. То е един правен абсурд, то е закон, който лишава българските граждани от права, превежда права в задължения, в абсолютни нарушения на Конституцията и на множество европейски и международни договори. Второ, ветото на президента категорично не може да поправи хаоса в този закон, защото касае, както каза колегата от БСП, само един от проблемите в този закон. Трето, самият закон беше приет по един абсурден начин, който онагледява начина, по който функционира тази коалиция. Той беше връщан“. Цонев каза, че ДПС не само ще продължи да гласува по текстовете на този закон, но и ще сезира Конституционния съд.

vlcsnap-2016-05-17-22h43m05s199Антони Тренчев – депутат от Реформаторски блок: „По отношение на Изборния кодекс като цяло. Много е грешно впечатлението, че това е един негоден закон и че само някакви лоши неща са се случили в него. Нищо подобно. Има много позитивни аспекти. Ако бяха приети по-голяма част от нашите предложения от Реформаторския блок, щяхме още повече поводи за гордости да имаме. Но най-големият такъв и удобно тук го премълчаване – електронното гласуване. Това е грандиозен успех, че успяхме да приемем текстовете изработени от един колектив много добри специалисти и ги приехме без редакция. Къде е спорният момент? Чл. 14 и съпътстващите го уточнения и заключителни разпоредби, които адресират проблема за секциите в чужбина. За мен безспорно в проблем“. Тренчев заяви, че целта е да има добре работещ Изборен кодекс и добре изчистен чл. 14.

vlcsnap-2016-05-17-22h57m00s931Светлин Танчев – съпредседател на ПГ БДЦ: „Оказва се, че ветото на президента по този начин ако го приемем, ние трябва да променим само чл. 14, а тук проблемите са много други. Така, че моят подход би бил пак по-прагматичният – наистина да се опитаме да махнем ветото настрани. Дали ще мине или не, не това е важното. Важното е дали тези проблеми, които българите споделят – българите в чужбина, българите в България, дали се решават тези проблеми, дали се адресират“.

Гледайте “Референдум” всеки вторник от 21:00 часа!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад