Името на розата

Кой там убива в името на Бога?Драма

Държава: Франция,Италия,Германия
Година: 1986
Времетраене: 130 минути
За продукцията

По едноименния роман на Умберто Еко

Режисьор: Жан-Жак Ано

В ролите: Шон Конъри, Ф.Мъри Ейбрахам, Крисчън Слейтър, Хелмут Кюлтингър, Рон Пърлман и др.


Те вярваха в Рая, но търгуваха с Дявола


Четирима сценаристи в международна копродукция превръщат 600-те страници от романа на Умберто Еко във филм със същото внушение, но с други изразни средства - осветление, сценография, музика и актьорска игра...Историческият трилър безспорно оглавява класацията "Топ 50" на филмите от 80-те години на ХХ век.

1327 година. Тайнствена смърт в Бенедиктинския манастир предизвиква страх у монасите от приближаването на Апокалипсиса. Францисканският орден изпраща брат Уилям от Баскервил заедно с неговия послушник Адсо на религиозна конференция в манастира. Още с пристигането им святото място се превръща в мрачна обител на серия от кървави убийства.

Останалите живи монаси прозират в случващото се намесата на Дявола или търсят връзка с Книгата на откровението. Брат Уилям има детективски нюх и решава да проведе собствено разследване с оръжията на "ереса" - факти и причини.

Скоро усилията му стигат до важно разкритие - всяка от жертвите е хвърлила поглед върху страниците на гръцки ръкопис, дълбоко скрит във вътрешността на манастира. Постепенно църковният следовател осъзнава, че убиецът набелязва за свои жертви онези монаси, които знаят за съществуването на книгата.

Но точно преди да разреши загадката и да оповести своето откритие, пристига инквизиторът Бернардо Гуи, който се опитва да дискредитира теорията на брат Уилям с обвинения в сатанизъм и еретизъм. В битка с времето, Уилям и помощникът му Адсо трябва да докажат невинността на обвинените, за да избегнат гнева на Светата инквизиция и страшния съд на жестокия Гуи.

2 награди БАФТА за: грим и най-добър актьор на Шон Конъри /1988/;

Награда "Сезар" за най-добър чуждестранен филм на Жан-Жак Ано /1987/;

4 награди "Давид" за: операторска работа, сценография, костюми и продуциране; Специалната награда "Рене Клер" за режисьора Жан-Жак Ано от Италианските филмови награди "Давид ди Донатело" /1987/;

4 награди "Сребърна лента" за: операторска работа, сценография и дизайн на костюми от Италианския национален синдикат на филмовите журналисти /1987/....