Имигрантката

"Сестра на дявола" или робиня на спасението в "божието търпение" с "примирение" Драма

Държава: САЩ
Година: 2014
Времетраене: 120 минути
За продукцията

Режисьор Джеймс Грей

В ролите: Марион Котияр, Хоакин Финикс, Джеръми Ренър, Анджела Сарафян и др.

Полска имигрантка в Америка намира подслон като "бяла робиня" в бордея на алчен сводник, чийто брат й носи по-голяма надежда за изход, дори и да е само един неблагонадежден фокусник...

Стара мигрантска тема с носталгия по силни женски образи в музиката и киното е изворът на вдъхновение за сюжета в "Имигрантката".

Американският режисьор Джеймс Грей /"Малката Одеса", 1994/ бил на опера със съпругата си и докато гледал "Триптих" по Джакомо Пучини в постановка на Уилям Фридкин, забелязал, че "Вече няма такива филми за актриси като някогашните - с Барбара Стануик, Гриър Гарсън или Лилиан Гиш, като Джулиета Мазина в "Ла Страда" или Мария Фалконети в "Страстите на Жана Д'Арк". . Последовател на Верди, Пучини е славно приет в Америка с "Момичето от Златния Запад", но не и с триптиха, който режисьорът посочва за свое вдъхновение и по-точно "Сестра Анжелика". Но заедно с Ричард Менело създават сценария за жена на чужда земя, без голям късмет, но със силна воля и достойнство, което излъчва дори и без думи: "Ако се приближиш, ще те убия".

Ролята е специално написана за Марион Котияр , като основна тема е семейната история на прародителите на режисьора - руски имигранти, пристигнали на остров Елис през 1923. Полският образ е втори за Котияр. Тя има два месеца, за да подготви диалога на полски език с немски акцент, защото героинята й идва от Силезия - граничен град между Полша и Германия. Другата специално създадена роля е за Хоакин Финикс.

Първото заглавие на филма е "Грешница", но автор на роман със същото заглавие претендира за права, затова следва второ работно заглавие - "Найтингейл", накрая остава "Имигрантката". Музиката за трейлъра била същата като тази за "Списъкът на Шиндлер" - от полския композитор Войчех Килар.

*Златна Романова

1921 година. В търсене на ново начало, Ева Цибулски и сестра й Магда напускат родната си Полша и отплават за Ню Йорк. Когато пристигнат на остров Елис, лекарите откриват, че Магда е болна и разделят двете жени. Ева бързо става жертва на Бруно – обаятелен, но циничен търговец на съдби, който я приютява и принуждава да проституира.

Един ден Ева се запознава с братовчеда на Бруно - сърдечният илюзионист Орландо.

Тя го харесва и се надява да избяга от кошмара, но свободата й е обетована в тази земя, където "дяволът не спи" и нощем...


Номинация "Златна палма" от Филмовия фестивал" в Кан /2013/

Номинации за най-добър филм на Джеймс Грей от Фестивали в Мюнхен, Ню Йорк, Гент, Чикаго /2013-15/

Награди за най-добра актриса на Марион Котияр от Филмовите фестивали в Торонто, Ню Йорк и Бостън, номинация от Ванкувър /2013-15/