Импромптю

Между силата и слабостта са любовта и болестта на гения. Романтична драма

Държава: Франция, Великобритания
Година: 1991
Времетраене: 107 минути
За продукцията

Режисьор Джеймс Лапейн

В ролите: Джуди Дейвис, Хю Грант, Ема Томпсън, Бернадет Питърс, Манди Патинкин, Джулиан Сандс, Жорж Корафас, Ана Мейси и др.

Жорж Санд и Фредерик Шопен - един от легендарните романси в изкуството е представен в съвършено автентичен декор на епохата, с висш английски актьорски състав в запазен френски сюжет с остроумен диалог, безобидна ирония и оригинална музика.

През 1830г. полският композитор Фредерик Шопен е пленен романтично от смелата и еманципирана писателка Жорж Санд, псевдоним на Амантин-Люсил-Орор Дюпен, баронеса Дюдеван. Тя се опитва да разкрие чувствата си по време на претенциозен артистичен прием в присъствието на Алфред дьо Мюсе, Йожен Дьолакроа, Ференц Лист, домакинята, редактора на последната й книга и други музиканти, художници и писатели на деня. Нежният и болнав Шопен е уплашен от откровеността на Санд и странно увлечен по нея. В компанията на приятели и обожатели, ухажването им е обект на остроумни забележки и цинични откровения от наблюдаващи и засегнати. Изкуството е най-добрият израз на чувствата им. Романите на Санд остават зад филма, в който звучи музиката на Шопен.

Златна Романова

"Тя е влюбена в Шопен" . "Полският труп?"

"Ти обеща да ме обичаш" "Но не обещах, че ще успея."

"Той има проблеми с дробовете. Това е трагедията на неговия живот."

"Ами, трябва да му се пусне кръв. Имаме отличен лекар, който е развил специално разнообразие от пиявици - напълно безболезнено и остават много малък белег."

"По-добре изпратете Жорж на мосю Шопен - тя не оставя никакви следи".

"Нейните спомени. Аз в тях ли съм?"

"Не, те са за детството й. Надявам се, че ще се появите по-късно, след като сдъвче съпруга си и хиляда подобни на него."

"Наистина, тя е канибал. Би изпила кръвта на децата си от черепа на любовника си и няма да почувства друго освен болка в стомаха."

"Алфред, върви вкъщи и го напиши в кавички. Ще го публикувам и тогава, и само тогава, ще си получиш заслуженото".

Награда "Независим дух" за главна роля на Джуди Дейвис и поддържаща роля на Ема Томпсън от Американските награди за независимо кино в Калифорния /1992/