Инспекторът и нощта

"Eдин мъртъв мръсник е по-приятен от един жив мръсник..." Криминална драма

Държава: България
Година: 1963
Времетраене: 90 минути
За продукцията

По романа "Инспекторът и нощта" от Богомил Райнов

Сценарий: Богомил Райнов

Режисьор: Рангел Вълчанов

Оператор: Димо Коларов

Музика: Симеон Пиронков

В ролите: Георги Калоянчев, Невена Коканова, Лео Конфорти, Стефан Гъдуларов,Константин Коцев, Искра Хаджиева, Цонка Митева, Стефан Данаилов, Наум Шопов, Иван Андонов, Корнелия Божанова, Иван Янчев, Димитър Панов...


Търсенето на "истината" отвън е начин за бягство от мрака вътре в самия себе си...

"Светло. Тъмно. Ние сме като фотографите, неразделни с тъмното"

Личните страхове и съмнения на един инспектор се оглеждат в криминална история с много заподозрени и една скрита вина. И в живота, и в следствието, и за инспектора, и за жертвата, най-добрият изход е самопризнанието. Нещастието е в убийството на човека и в цинизма към човешкото...

В една дъждовна утрин инспекторът от криминалната милиция заедно със съдебния лекар разследват убийство. Манов, човек с тъмно минало и нисък морал, е намерен мъртъв. Лекарят е категоричен, че е самоубийство, тъй като чашата с отровата е налице, но инспекторът не мисли така, защото чашите са две.

Следствието го среща с всички обитатели на старата къща и разкрива различни страни от живота им - със сянка на подозрение. Кой го е направил?

Баев, когото съседите са видели да излиза от апартамента на Манов. Димов, който е замесен чрез определени документи или Жана, любовницата на жертвата. Признанието на хубавата Жана, че е дала на стария любовчия Маринов луминал, за да си тръгне по-скоро от дома й, я поставя на първо място сред заподозрените.

След изследване на шишето се оказва, че луминалът е в малко количество, за да предизвика смърт. Разпитът на лекаря, съсед на мъртвеца, показва, че Маринов е бил тежко болен.

Действията на един спасяват всички замесени, защото "един мъртъв мръсник е по-приятен от един жив мръсник..."