История на отживялото живуркане

"Удивително, колко странни стават хората, когато ги обземе желанието да се харесват"Театрална постановка

Държава: България
Година: 1979
Времетраене: 60 минути
История на отживялото живуркане
За продукцията

По романа "Съвременна идилия" на Михаил Салтиков-Щедрин и пиесата "Балалайкин и Ко" на Сергей Михалков

Режисьор: Иля Велчев

Оператор: Аспарух

В ролите: Петър Слабаков, Георги Парцалев, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Юри Ангелов, Константин Цанев, Георги Мамалев, Ириней Константинов, Георги Джубрилов, Юри Савчев, Венелин Пехливанов, Георги Ставрев и др.

"История на отживялото живуркане" е телевизионна театрална адаптация по романа "Съвременна идилия" на Михаил Салтиков-Щедрин и пиесата "Балалайкин и Ко" на Сергей Михалков.

Михаил Салтиков-Щедрин е писател и журналист, също и вицегубернатор на Рязан и Твер, но най-вече дълбок сатирик от края на ХІХ век в Русия, чийто остроумни мисли, приказки и пророчества се оказват опасно верни, а "Съвременна идилия" е една от кулминациите. Сатирата осмива либералната интелигенция, чието поведение се повтаря в историята и през следващия век, и до днес - тогава, когато високите идеали са заменени с умението да "угодиш" вместо да живееш, очаквайки някои по-добри времена... , така че героите доброволно и угодно се превръщат в "благонамерени скотове"

Началото на ХІХ век в Русия. Събитията от 1830г. в Санкт Петербург ни запознават с лентяйстващото руско дворянство. Разказвача и Глумов са приятели, които са имали либерални идеи, но те не се приемат с уважение във висшите дворянски среди. За да се докажат пред новия си началник, трябва да демонстрират, че са се отказали от "лошото си минало" и решават, че най-убедителният начин за това е да накарат мошеникът-адвокат Балалайкин да се съгласи на двуженство. За негова съпруга е избрана потомката на богат род - Файна Егоровна. Но при срещата й с приятелите тя се влюбва в Глумов....