Голямата екскурзия 1989 година

Голямата екскурзия 1989 година
В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Седмица по-късно на среща с партийната върхушка заявява: "Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Такава психоза на нас не ни е необходима, тя е добре дошла. Ако не изведем 200-300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Който желае да се изселва, може даже с музика, с тържества да се изпращат при заминаването им."

Темата дискутираме с нашите гости в студиото:


Професор Искра Баева

Преподавател по Съвременна история в Софийския университет, съавтор на едно от първите задълбочени проучвания на Възродителния процес, изследвала социално-икономическите предпоставки, човешките измерения и последици от този политически акт.


Професор Евгения Калинова

Преподавател по Съвременна история на България в Софийския университет, един от водещите изследователи на външнополитическите измерения на "Възродителния процес" като завършек на продължилите десетилетия усилия да се намери балансиран подход по отношение на българските граждани от турски произход.


Професор Евелина Келбечева

Преподавател в Американския университет, свидетел на преименуването на българските мюсюлмани в Родопите и член на първите организации в защита на гражданските права на мюсюлманските малцинства в България.


Екатерина Бончева

Журналист във вестниците "АБВ" и "Демокрация", водещ на предаването "Студио България" в Радио "Свободна Европа", в Радио "Нова Европа" и телевизия "Европа", съавтор на сборника "Българският ГУЛАГ", психолог и член на Комисията по досиетата.


Татяна Ваксберг

Журналист, преводач, кореспондент на Радио "Свободна Европа" и "Дойче веле", с пет награди за разследваща и аналитична журналистика. През 2001 прави първия филм по непубликувани дотогава архиви за Възродителния процес - "Технология на злотото".


Мехмед Юмер

Журналист, преводач, анализатор и главен редактор на двуезичния вестник "Седмичен обзор", според когото травматичната памет, останала след събитията от близкото минало, трябва да се надгражда с добронамереност, разбирателство и мъдрост.
Гледайте "История.bg" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!