Славните български победи в Балканската война

Славните български победи в Балканската война
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гърмеше и се святкаше, бушуваше необичайна за сезона буря. Турците викаха: „Аллах ни наказва!“ А смелостта и презрението към смъртта у българите растеше и след първите успехи достигна до гигантски размери. Българите не усетиха бурята. Буйстваха като поток, който всичко завлича. Спиране нямаше. Колкото и да паднеха, празнините незабавно се попълваха. Офицерите и генералите даваха заповеди за спиране, за връщане, за да не се дават излишни жертви - никой не ги слушаше. Този поток не можеше да бъде спрян. Нямаше земна сила, която би могла да го отклони... Който от българите остана жив, имаше само една мисъл: Цариград!"


Из разказ на германския военен кореспондент Ханс Фишер за българските победи в Първата балканска война (1912 г.)

Източник: „Балканските войни“, 2007 г. - Иван Т. Теодоров


В студиото на "История.bg" гостуват:

Академик Георги Марков

Ученият от Българската академия на науките, експерт по Съвременна история на България и Балканите, международните отношения и външната политика през 20 векПрофесор Веселин Янчев

Преподавателят по Нова българска история в Софийския университет, експерт по история на армията и вътрешната сигурност в Следосвобожденска България.Чл.-кор. проф. дин Иван Илчев

55-тият ректор на Софийския университет, член-кореспондент на БАН, и преподавател по нова и най-нова история на балканските народи; откривателят на парадокса, че в историята е важно какво и защо се е случило, но не по-малко важно – какво и защо не се е случило.


Доцент Снежана Димитрова

Преподавателката по Нова и съвременна балканска история в Югозападния университет, която отваря "другите архиви" - на "болката и страданието", изследвайки "обществата във война" през свидетелствата на войнишки писма, лични дневници, рисунки и паметници.


Гледайте "Славните български победи в Балканската война" в понеделник - 2 октомври, от 21:00 часа по БНТ1!