Италианското посолство в Париж

Размяна на дворци за... дипломацияДокументален филм

Държава: Франция
Година: 2011
Времетраене: 30 минути
Италианското посолство в Париж
За продукцията

От края на ХІХ век до 1938г. Италианското посолство в Париж се помещава в замъка на Галифет. От 1962 там е обособен Италианският културен център. А официалното посолство е преместено наблизо - в Боажелен, замъка на Рошфуко-Дудовил, наричан още "Жанври". Целият Италиански дипломатически комплекс е разположен между улиците Варен, Гренел и Бак, в 7-ми район на Париж. В тази част на града са разпложени и други резиденции, посолства и министерства.

Италианското посолство в Париж има дълга история на сградите, със смяна на собствеността и реконструкции, но цялостно остава неокласическият стил.

Замъкът "Боажелен" е собственост на граф Рошфуко, построен е през 1732 от Жерар Ош де Жанври, секретар на Френския крал, архитект е Жан Силвен Карто.

Изборът на сградата за дом на Италианското посолство през 1938 е в замяна на двореца Фарнезе в Рим, който става дом на Френското посолство в Италия. Боажелен впечатлява с фасадата, стълбището, коридорите, салоните, галерията, градината, всички вписани от 11 юни 1926 в Културното историческо наследство на Франция.

"Галифет" е собственост на една от знатните кралски фамилии. Маркиз Луи Франсоа реконструира сградата с архитекта Етиен Франсоа и скулптора Жан-Батист Боатон. През 1783 е построена външна арка, която се превръща в официален вход на резиденцията.

През 1821 сградата е имотно поделена между Испания и Папата до 1938, когато става част от Италианската легация в Париж, като от 1962 е обособена за Италиански културен център. Впечаляващи във фасадата са осемте йонийски колони с 10 метра височина и други две - дорийски. Интериорът е богат и стилово разнолик - със салони, бална зала, библикотека и множество произведения на изящните изкуства.

Златна Романова