Ив Сен Лоран

"Модата минава, стилът остава." 20 години от живота на Ив Сен Лоран с верния му партньор Пиер Берже. Два филма за дизайнера на френската мода в една година. На 8 януари 2014г. излиза "Ив Сен Лоран", на 24 септември - "Истинският Сен...

Ив Сен Лоран
За продукцията

"Модата минава, стилът остава."

20 години от живота на Ив Сен Лоран с верния му партньор Пиер Берже.

Два филма за дизайнера на френската мода в една година. На 8 януари 2014г. излиза "Ив Сен Лоран", на 24 септември - "Истинският Сен Лоран". Разликите са: 8 месеца между премиерите, 50 минути във времетраенето, 10 години в сюжета, участие на Белгия в производството на втория, друг екип и...оценката на Пиер Берже.

На модната икона са посветени общо пет филма, първият от които е "Толкова ужасно" /1991/.

"Ив Сен Лоран" на режисьора Жалил Леспер се ползва с одобрението и подкрепата на Пиер Берже, който предоставя оригинали на дизайнера за снимките без право на копиране, а също и достъп до апартамента им на авеню "Марсо", ателието и градината "Мажорел" в Маракеш, където Лоран се вдъхновява за своите колекции.

Приликата с актьора Пиер Ниней не е само физическа, за която не лъже кучето, което го посреща така, както някога собственика си. На 21 години, когато Лоран оглавява "Диор", Ниней е най-младият на сцената на "Комеди Франсез". На 22 години печели първата си номинация "Сезар", на същата възраст Сен Лоран представя първата си колекция -"Трапец". Подотовката за роля на реална фигура е сложна, някои актьори променят физиката си, други - навиците. Ниней трябва да пропуши.

Гийом Галиен е посветен лично от Берже в интимната си кореспонденция с Лоран. Двамата прекарват дълго време заедно, посещават постановката "Федра" с участието на Ниней.

Ниней има честта да изпробва всички рамки очила на Лоран до последните.

Междувременно в пресата Пиер Берже оценява "Истинският Сен Лоран" на режисьора Бертран Бонело като "злобен и хомофобски" и не открива заслуги за номинациите и наградите му /в Официалната селекция на Кан и номинацията "Оскар" за чуждоезичен филм/.

Биографична драма.

Франция, 2013 г., 106 мин.

Адаптация по книгата на Лоранс Бенаим.

Режисьор Жалил Лепер

В ролите: Пиер Ниней, Гийом Галиен, Шарлот льо Бон, Лора Смет и др.

Париж, 1957 година. 21-годишен, Ив Сен Лоран е асистентът, който ще ръководи престижната модна къща "Кристиан Диор" след смъртта на собственика й. По време на първото си дефиле се запознава с Пиер Берже и срещата им е съдбоносна. Три години по-късно двамата основават в съдружие "Ив Сен Лоран". С наркотици, кризи и вдъхновение, животът на Лоран е като непредсказуема модна фиеста, овладявана от Берже. Дизайнерът съчетава класика с модернизъм в стил, който надживява всички течения. Храна за въображението му е изкуството -  като отраженията от балета на Дягилев в колекцията "Руски сезони".

Над 50 години вярност

Меценатът и Фондацията

"Ако Шанел даде на жените свобода, Лоран им даде власт". Така Пиер Берже синтезира новаторството в модата на Лоран с феминизъм в облеклото на дамите, без да губят женствеността си.

"Да превърнем спомените в планове" е мотото на Фондация "Пиер Берже - Ив Сен Лоран", публично регистрирана на 5 декември 2002г., месеци след официалното оттегляне на Сен Лоран от модата - на 7 януари 2002. На 22 януари 2002г. в Помпиду дизйнерът представя прощалната си колекция "Пролет-Лято" с грандиозно дефиле-ретроспекива на 40 години творчество с над 300 модели.

Кой е Пиер Берже?

"За да даряваш, трябва да обичаш", казва избраният за Главен меценат на изкуството и културата през 2001г.

Ценител в литературата, театъра, откритията и музиката, собственик на театър "Атене", Берже продуцира постановки на Питър Шафър, Антоан Витез, Клод Режи, Маргьорит Дюрас, Питър Брук, Робърт Уилсън, концерти на Джон Кейдж и Филип Глас.

Президент на Синдиката на дизайнерите за висша мода през 1973г., през 1986г. основава и оглавява Френския институт за мода - висша школа за обучение на професионалисти и експерти в модата и тъканите.

През 1999г.оглавява Националната опера в Париж до 1994г., след което остава неин почетен директор.

Военизиран в младостта, Берже е участник в движението "Граждани на света" на Гари Дейвис, приятелство го свързва с Франсоа Митеран, когото поддържа на президентските избори. Участва в борбата със СПИН, основава "Куриер Ентернасионал", гей-списанието "Тетю", мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет на медийната група "Монд". Открива музея на Жан Кокто в "Мили ла Форе", подготвя реставрацията на къщата на Емил Зола в Медан и изграждането на музея на Алфред Драйфус.

През 2014г. Пиер Бреже анонсира откриването на два музея "Ив Сен Лоран" през 2017г. на два конитента - в Париж и в Маракеш. Парижкият ще бъде в сградата на Фондацията, а мароканският - в нов архитектурен проект на ул."Ив Сен Лоран" близо до входа на Ботаническата градина - Мажорел, където Лоран ежегодно се оттеглял за шест месеца /от януари до юни/, за да създава своите скици, вдъхновен от цветовете, флората и берберите.

Златна Романова

Инфомация: Фондация "Пиер Берже - Ив Сен Лоран"