Иванов

"Гочев поставя "Иванов" като гротескна комедия на едно общество в стагнация и постига такова разголване на душата, в което се разкриват безпощадно ясно отчуждението и самотата на модерния човек." Това е записано в мотивите на журито,...

Иванов
За продукцията

"Гочев поставя "Иванов" като гротескна комедия на едно общество в стагнация и постига такова разголване на душата, в което се разкриват безпощадно ясно отчуждението и самотата на модерния човек." Това е записано в мотивите на журито, присъдило Наградата на Берлинската театрална среща през 2006 г.  за спектакъла  "Иванов" на режисьора Димитър ГочевСамуел Финци е признат от немската критика за "най-добрия Иванов".

5 години по-късно престижната театрална награда на "Берлински театрални срещи" за изключителен принос в немскоезичния театъротново е заслужена от Димитър Гочев заедно със Самуел Финци, Волфрам Кох и Алмут Цилхер. Отличието е за "епохалните постановки" на Димитър Гочев в театър "Фолксбюне""Иванов", "Битката за негрите и кучетата" и "Персите"/последните два са гостували на сцената на Народен театър "Иван Вазов" през 2007/.

Най-нашумелият спектакъл на най-признатия режисьор в немскоезичния театър - "Иванов" на режисьора Димитър Гочев на екрана на БНТ.

Постановка по пиесата на А.П.Чехов.

Германия, 2006г., 134 мин.

Режисьор Димитър Гочев

В ролите: Самуел Финци, Алмут Цилхер Хендрик Арнст, Волфрам Кох, Силвия Ригер и др.

След триумфа с "Иванов" на сцената на "Фолксбюне" Димитър Гочев поставя "Волпоне", "Голямото плюскане", "Тартюф".

Алмут Цилхер, Волфрам Кох и Самуел Финци са неговите актьори, които го следват от град на град, от сцена на сцена.

Гочев гастролира в София през 2001 г. с "Буре барут" от Деян Дуковски, постановка на Общинския театър в Грац, Австрия.

През 2007 година, благодарение на Фондация "Аполония", Народния театър "Иван Вазов" и Гьоте институт със съдействието на посолствата на двете страни, Димитър Гочев гостува отново в България с две свои представления на сцената на Народния театър - "Битката за негрите и кучетата" от Бернар Мари-Колтес на Театър Шаушпил Франкфурт и "Персите" от Есхил на Дойчес Театер Берлин.

Най-нашумялото представление на Димитър Гочев  - "Иванов" от Чехов, с което през 2006 г. печели наградата на Берлинската театрална среща не може да бъде реализирано на сцената на Народния театър по технически причини- експертен състав от "Фолксбюне" установява, че  "мъглявата сценография" на "Иванов", т.е. специалният сценичен дим не може да бъде удържан в рамките на сцената, а се разпростира в зрителната зала. Все пак "Иванов" е на екрана на БНТ.

Българската националната телевизия представя запис на спектакъла "Иванов" по А. П. Чехов, постановка на театър "Фолксбюне", заради която списание "Театер Хойте" посочи Гочев за "Режисьор на 2005".

Автор: Златна Романова