Изборни права и стабилност

Изборни права и стабилност
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промените в Изборния кодекс са напът да застрашат цялостта на управляващото мнозинство в Парламента и отношенията в управляващата коалиция след като днес, вместо на обща позиция, станахме свидетели на оттеглянето на АБВ от властта. В същото време преговорите на ГЕРБ с Патриотичния фронт и Реформаторския блок по изборните промени не доведоха и днес до конкретен резултат. Остана и въпросът дали ще мине ветото на президентът и как в крайна сметка ще гласуват българите в чужбина.

Очаквате ли в близко бъдеще предсрочни парламентарни избори след излизането на АБВ от властта? Това беше основният въпрос, на който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи след новините от късния следобед.

В дискусията в студиото на "Референдум" участваха социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова, Борис Попиванов - политолог и преподавател в СУ,  доц. Антоний Гълъбов - политилог и социолог в НБУ, доц. Александър Маринов - политолог в СУ, Нено Димов - председател на Института за дясна политика, и доц. Димитър Димитров - преподавател по избирателни системи и електорална социология в СУ.

vlcsnap-2016-05-10-21h11m44s84Новините са в развитие, оставките са дадени и приети, но трудно бихме могли да кажем, че тук спира лентата на събитията, каза Боряна Димитрова в коментар за оттеглянето на АБВ от управлението. Много е възможно да наблюдаваме през следващите дни развитие както в АБВ, така и в другите политически сили, не е сложена точката на този политически процес, който е свързан с приемането на Кодекса, продължи тя. "На този етап клоня към тезата, че става дума за препозициониране по отношение на президентските избори", заяви Димитрова.

vlcsnap-2016-05-10-21h12m35s72Според Борис Попиванов от самото начало на това Народно събрание е трудно да се каже кой управлява и кой е в опозиция и в този смисъл с напускането на АБВ поне временно са се увеличили редиците на опозицията. Разкраченото положение на АБВ трябва да бъде решено по някакъв начин, явно е, че се бърза да се покаже профил на партия, дистанцирана от това управление и се търси обединение вляво, подчерта политологът.

 vlcsnap-2016-05-10-21h14m26s158Според доц. Александър Маринов избирането на Корнелия Нинова за лидер на БСП е катализирало действията на АБВ. Свидетели сме на процеси, които не са започнали вчера и са подготвени внимателно, а и не е изключено техният обхват да е много по-широк от предполаганото, отбеляза той и добави, че "не е изключено прекрояване на политическото пространство и по-специално на управленската формула".

vlcsnap-2016-05-10-21h13m02s29За доц. Антоний Гълъбов това не е крайната картина, а е процес в развитие. Очевидно е, че причината не е Изборният кодекс, а става дума за друг тип конфликт, категоричен беше той. Според него оттеглянето на АБВ от властта е колкото движение към БСП, толкова е и натиск върху социалистическата партия, а е и опит да разклати позициите на ГЕРБ.

vlcsnap-2016-05-10-21h15m12s112Доц. Димитър Димитров заяви, че е очевидна връзката между оттеглянето на АБВ и предстоящите президентски избори. Навреме напускат, за да се подготвят, а какво ще стане след това до голяма степен зависи от изборния резултат, защото вероятно ще има втори тур, предположи той.

vlcsnap-2016-05-10-21h14m49s146И Патриотичният фронт, и АБВ са някакъв вид опозиция. Те се могат да бъдат приети еднозначно като част от управлението, каза Нено Димов и добави, че за него на дневен ред не са предсрочните парламентарни избори. Единствената партия, готова да се яви на избори, е ГЕРБ, защото процесите в останалите политически партии се движат в недобра за тях посока, подчерта политологът. Едно е сигурно - това е начало на кампания на Калфин и начало на кампания на АБВ, категоричен беше Димов.

vlcsnap-2016-05-10-22h04m59s17Одобрявате ли ветото на президента върху частта за гласуването в чужбина от Изборния кодекс? На този въпрос на "Алфа Рисърч" 56.4 на сто от запитаните отговарят с "да", 39.3 - с "не", а 4.3 процента са без мнение.

 vlcsnap-2016-05-10-22h08m22s1

За 73.9% от участвалите в допитването са необходими промени в управляващото мнозинство, за 21.4 на сто това не се налага, а 4.7 са без мнение.

 vlcsnap-2016-05-10-22h14m13s204Очаквате ли в близко бъдеще предсрочни парламентарни избори след излизането на АБВ от властта? Това беше основният въпрос, на който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи. 32.7 на сто отговарят с "да", 58.5 - с "не", а 8.8 на без мнение.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад