Изкуствен интелект

Следващата стъпка в еволюцията е роботи с чувства

Държава: САЩ
Година: 2001
Времетраене: 146 минути
Изкуствен интелект
За продукцията

Режисьор Стивън Спилбърг

В ролите: Хейли Джоуел Озмънд, Франсис О'Конър, Сам Робардс, Джъд Лоу, Уилям Хърт и др.

Не активирай кода от седемте думи, докато не си готов!

Футуристичен разказ за дете на кибернетиката, чиято мечта е да стане човек.

Пинокио търси Синята фея...Дейвид е 11-годишен, тежи малко над 30 кг, с кестенява коса. Любовта му е истинска, но той не е. Той е ново поколение андроид и копнее да стане "истински" човек, за да спечели любовта на своята приемна майка. Пътешествието му през света е шокиращо.

"ТОВА НЕ Е ИГРА" е постоянното предупреждение в рекламите и във филма, замислен в 12-годишен проект на Стенли Кубрик, който го предоставя за реализация на Стивън Спилбърг. Героят професор Хоби е вероятна препратка към продуцентската компания на Кубрик зад филмите му в Обединеното кралство, която никога не е изписвана на екрана..

Историята е по разказа на Брайън Олдис "Суперроботите живеят цяло лято" и под влияние на прочутата поема от Уилям Бътлър Йейтс "Откраднатото дете", чийто строфи буквално се цитират. С филма стартира първият виртуален тур през "Червения град", преди да бъде приложен във "Властелинът на пръстените".

Относно съмненията за преобладаващо авторство налице са запазените марки на Кубрик - повествователно начало, портрет на дехуманизацията и тъмната страна на човека, паралелни вселени, тристранен конфликт, вманиачен герой, въображаем свят, път към свобода и познание и особено класическа музика от Рихард Щраус с валса "Кавалерът на розата".

В едно недалечно бъдеще ледниците са се разтопили под влияние на парниковия ефект, океаните са прелели и крайбрежните градове са потънали. Амстердам, Венеция и Ню Йорк са изчезнали. Милиони хора се преселват. Климатът е непредсказуем. В бедните страни гладуват. В богатите правителствата въвеждат строги ограничения на раждаемостта. Затова роботите, които нямат нужда от храна, са важно звено от веригата на новото общество. Създаването на изкуствен интелект винаги е било цел на науката. Стотици са неразпознаваемите помощници в бита. Създаването на робот с чувства е следващото ниво, което би могло да ощастливи много семейства. След 20 месеца се "ражда" Дейвид, осиновен от Моника и Хенри, чиито биологичен син е в криокома. След безсънна и тревожна нощ в колебания, Моника произнася седемте думи, с които активира програмата, за да може момчето-робот да я обикне като истинска майка. Те са щастливи, но биологичният й син се връща излекуван и роботът Дейвид губи в теста за проверка на чувствата. Затова тръгва на пътешествие през човешкия свят в търсене на обичта - през пороци, търговия с плът, технически прогрес, лъжи, фалшиви обещания и забравени мечти - с изумителен панаир за сетивата.

Златна Романова