Изпълняват ли предназначението си местните референдуми?

Изпълняват ли предназначението си местните референдуми?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В последните седмици се проведоха няколко такива допитвания, като общото в тях беше опазването на околната среда, а разликата - активността на гражданите.

В студиото на предаването по темата дебатираха Първан Симеонов – политолог и активист от инициативата "Запазете Бедечка!", Стоян Панчев – Експертен клуб за икономика и политика и председател на Българското либертарианско дружество, Даниела Божинова – председател на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива, доц. Димитър Димитров – политолог и преподавател по изборно законодателство в Софийския университет, и доц. Милена Стефанова – преподавател по местно самоуправление в катедра "Публична администрация" Софийския университет.


Първан Симеонов подчерта, че допитването в Стара Загора беше по инициатива на кмета, който е искал да провери съотношението между "да" и "не" застрояването на парк "Бедечка". Според него ниската активност е била очаквана, защото и при предишния референдум в града за обгазяването, процентът на гласувалите е бил подобен. "Явно активната част от населението на Стара Загора, склонна да участва в подобни инициатива, е горе-долу тази", обясни политологът. Той добави, че причина за ниския интерес към допитването е и "абсурдната информационна кампания, изпъстрена с лъжи и инсинуации".

Хората се вкарват в един политически опортюнизъм, който се осъществява чрез тези референдуми. Това важи не само за местните, но и за националните, които видяхме напоследък, каза Стоян Панчев. Той отбеляза, че обикновено въпросите са зле зададени, кампаниите са пълни с неистини, а около резултатите се спори дали са законосъобразни и морални.

Според Даниела Божинова често "хората у нас не влизат в ролята на суверена от Конституцията заради законови пречки, а по-скоро играят ролята на някаква вето група, която оказва влияние за решаване на дадения въпрос". Понякога тези неща се използват инструментално от управляващите за засилване на преговорни позиции, допълни тя.

Доц. Димитър Димитров беше категоричен, че засилен интерес към референдумите има. Тенденцията е да се увеличават като брой и в различни контексти. Всички чувстват, че в демокрацията има дефицити и това е едно от лекарствата, което се предписва, коментира той. Според него местните допитвания не бива да се сравняват, защото у нас общностите са административно предпоставени.


Трябва да има някакъв тип регулация, за да се отсяват полезните за местните общности теми, които да се решават с референдум, отбеляза доц. Милена Стефанова. "Натрупването на такъв тип референдуми, натрупването на мнения на гражданите могат да доведат до съответните законови промени, стига да има добра воля да се четат и да се знаят къде са дефицитите", каза още тя.


"Алфа рисърч" изследва обществените нагласи на следния въпрос: "Напоследък се проведоха няколко местни референдума. Кое от следните две мнения е по-близко до вашето?" 50.2 на сто от запитаните приемат, че това е опит за прехвърляне на отговорността, а 49.9 - че се търси реално решение на конкретен проблем."Трябва ли институциите да се съобразят с резултатите от местните референдуми, дори и да не са постигнали нужната за признаването си активност?" На този въпрос на "Алфа рисърч" с "да" отговарят 68.9%, а с "не" - 28.6. Без мнение са 2.5 на сто.
"Смятате ли, че местните референдуми могат реално да се защитят интересите на хората в даден район?" Това е въпросът, с който "Алфа рисърч" тества на живо обществените нагласи. Над 70 на сто от участвалите в допитването отговарят положително, след края на дебата "не" избират за отговор 26 на сто, а процентът на хората без мнение е почти 4%.Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад