Изповядай

Прогресът срещу прогреса. Заплахата създава заплаха.Хакер атакува системата!Трилър.

Държава: САЩ
Година: 2005
Времетраене: 89 минути
Изповядай
За продукцията

Сценарист и режисьор: Стефан Шефър

В ролите: Юджийн Бърд, Али Лартър, Уилям Садлър, Глен Фицджералд и др.


Между лична драма и политическа сатира, филмът на Стефан Шефър атакува новите технологии с антигерой във война с унижението в обществото. Темата е ключ към бъдещето на фалшивия прогрес, който създава и едновременно убива създателя си.


Опитният хакер Теръл Лесър се връща след дълго отсъствие в родния Ню Йорк, за да преживее отново лошия късмет от миналото. Неуспешният опит да започне нова работа и уволнението на майка му след 14 години лоялност към Ай Ти компанията са катализатор за следващите му действия. Компютърният гений протестира срещу работодателите с техните средства: със скрита камери на стратегически места записва фалша в системата от СЕО мениджъри, политици и висши чиновници. Монтираните клипове са отворени в новосъздадения сайт "Изповядай", който веднага окупира страниците в интернет. Дистанционен помощник в идеята е Оливия Еврил- студентка от Колумбийския университет с докторат по темата, без да разкрива самоличността на автора. Изобличенията набират хиляди симпатизанти в очакване на следващия запис. Моделът е овладян от имитаторите, които преминават границата в манипулацията. Самият хакер също влиза в капана на собственото си творение, като продължава да зарежда сайта с измами - чрез принудително заставяне на участници пред камерата, които трябва да признаят истината. Законът е по следите на Лесър, решението изключва компромиси и застрашава каузата в социалната мрежа, първата му виртуална любов и съществуването му във физически свят.

Златна Романова


Награда за най-добър сценарий на Стефан Шефър от Международния филмов фестивал в Ийст Хемптън /2005/;

Награда за актьорско откритие на Юджийн Бърд от Метод Фест /в чест на метода на Станиславски за истина и реализъм в актьорската игра/ в Калабасас, Калифорния /2006/