Как да спре източването на здравната каса?

Как да спре източването на здравната каса?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От днес влизат в сила законовите промени в Закона за здравното осигуряване. Започва да тече 6-месечният гратисен период, в който неосигурените могат да си платят вноските за три години назад. Пациентите също така ще могат да оценяват болниците, а Здравната каса да прекратява договорите си с лечебни заведения, срещу които има много оплаквания. Какъв ефект да очакваме от новите правила? Ще се повиши ли реално контролът? Ще спре ли източването на средства и ще намалеят ли дефицитите в системата? Това коментирахме днес в "Референдум". Въпросът, на който "Алфа Рисърч" ще тества обществените нагласи тази вечер е: Според вас има ли воля за намаляване източването на Здравната каса.

Дискусия с управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов, зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков, председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев и Виктор Паскалев, зам.-председател на Националната пациентска организация и представител на пациентските организации в надзорния съвет на Касата.

Филмов_кадър от sample.20150630_210036.flv — 2По думите на д-р Глинка Комитов никой не цели контролът да напълни касата на Касата. Целта на контрола е да оказва методична помощ, а от друга страна правомощията са доста ограничени, затова в момента ефективността от него е доста занижена. Той изрази надежда това скоро да се промени, тъй като здравноосигурените лица са вложили своите средства в Здравната каса. До този момент средствата само се разпределяха по различни лечебни заведения на различни нива.

Филмов_кадър от sample.20150630_210036.flvСпоред д-р Бойко Пенков с мерките, които се приемат с промяната в Закона за здравното осигуряване, вече има лостове, с които могат да се спрат определени лоши медицински практики. Той се съгласи с мнението на зрителите, че парите в Здравната каса въобще не се управляват. Той беше категоричен, че при едно отговорно управление на парите, качеството на медицинското обслужване и съответно качеството и продължителността на живота на хората ще се повиши.

Филмов_кадър от sample.20150630_210536.flvД-р Венцислав Грозев заяви, че ако е доказано, че в дадено лечебно заведение е отчетена дейност, която не е извършена, и сега има способи това заведение да бъде санкционирано. Той обаче смята, че парите не се управляват лошо, а причината за недостига на средства е в това, че дейностите в здравеопазването нямат реално остойностяване.

Филмов_кадър от sample.20150630_210036.flv — 1Виктор Паскалев също се съгласи с мнението на гласувалите, че средствата в Касата не се управляват правилно. В момента Касата разпределя парите за болниците в началото на годината за цялата текуща година. Парите не вървят след пациента и поради тази причина има болници с добри специалисти, които си изпълняват лимитите, и има други болници, в които остават пари. Оттам се получават и т.нар. надлимитни дейности и това е крайно време да се промени, категоричен беше той.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад