Известният непознат Иван Стоянович /Аджелето/

"В коктейл от злоба, завист и главно невежество ще преживеете живота си. И затова, отивайки си от този свят, ви жаля".Документален филм

Държава: България
Година: 2015
Времетраене: 70 минути
Известният непознат Иван Стоянович /Аджелето/
За продукцията

По едноименната книга на Петър Стоянович

Сценарий: Светослав Овчаров, Петър Стоянович

Режисьор: Светослав Овчаров

Оператор: Веселин Христов

Музика: В. А. Моцарт - "Концерт № 4 за валдхорна и оркестър" ; изпълняват: Габриела Томова – валдхорна, Зорница Гетова – пиано

Продукция: Omega Films

Разказ за Иван Стоянович /Аджелето/ - един от най-интересните възрожденци на България с изключителна съдба.

През личността му филмът анализира първите десетилетия от живота на нова България.

Роден на 25.09.1862 г., Аджелето е революционер, обществен и държавен деец, член на БТЦРК, директор на пощите, телеграфите и телефоните. Нихилист по занимание, царедворец по душа. Съдбата му е отредила да бъде част от възхода и пропадането на българската държавност. Животът му преминава в бурните първи десетилетия на ХХ век, натоварен с политически спорове, две световни войни и множество превратности. На 14 февруари 1947г. Иван Стоянович умира. Два дни преди смъртта си той споделя с близките си: „В коктейл от злоба, завист и главно невежество ще преживеете живота си. И затова – отивайки си от този свят – ви жаля.

Философът, дипломат и политик, Петър Стоянович пише книга за своя дядо - "Известният непознат. Иван Стоянович - Аджелето 1862-1947" /Изд."Сиела"/. Премиерата е на 20 юни 2012г. в двора на Драматичен театър Пловдив.

На 28 март 2016г. в Дома на киното е премиерата на филма на режисьора Светослав Овчаров.

*Петър Стоянович е журналист и автор. Роден е през 1967г. в София. Завършва Немската гимназия и Виенския университет с две специалности: „Обща история” и „Източна и Югоизточноевропейска история”. Магистър (1995) и доктор по философия (1998) от Университета във Виена. Дипломат (1998-2001) и политик (2001-2010). Баща на две деца, собственик на три кучета и автор на множество статии и на научния труд "Между Дунав и Нева. Княз Фердинанд през погледа на австро-унгарската дипломация 1894-1899" /изд. ЛИК, 1999/.

*Светослав Овчаров е роден през 1957 год. в Провадия. Завършва кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ - в класа на проф.Георги Дюлгеров. Сценарист и режисьор на повече от 30 документални и игрални филми с награди от престижни фестивали. Автор на книги и пиеси. Преподавател в НАТФИЗ.