Йосиф и Мария

Сбъдната мечта за живот, който науката създава и унищожава

Държава: България
Година: 1994
Времетраене: 56 минути
Йосиф и Мария
За продукцията

Телевизионен филм

Сценарий: Лиляна Михайлова
Режисьор: Милен Николов
Оператор: Димитър Николов
Музика: Ценко Минкин
В ролите: Пламен Сираков, Жорета Николова, Емилия Радева, Петър Слабаков, Пламена Гетова, Стоян Стоев и др.

Сбъдната мечта за живот, който науката създава и поразява...

Семейство без деца избира по-малкия риск с възможностите на медицината, но е безпомощно пред пораженията, които околната среда крие.

Инженер Йосиф Йосифов и жена му Мария са женени от 7 години, но нямат деца. Д-р Панайотова ги убеждава да опитат метода "ин витро", но Йосиф не може да приеме случаен мъж да бъде баща на детето му и след дълго колебание решава тайно от съпругата, донор да стане брат му. Ражда им се син, когото кръщават на името на Люба. Момчето расте с грижи и любов, но често боледува. Мария напуска работата си и заминава с Любчо да живее при баща си на село, за да може детето да се закали. Йосиф пътува често до тях, тримата излизат сред природата.

Един ден шестгодишният Любчо не се връща вкъщи заедно с любимите си козички.

Откриват го припаднал до реката. Селският фелдшер нарежда детето да се откара по спешност в болница. Едва излезли с колата от селото, те са спрени от военен патрул с противогази на лицето. Оказва се, че в района е регистрирана висока степен на радиация. Гайгеровият брояч отчита радиоактивност по цялата кола. В джоба на припадналото дете намират метална пластина - част от паднали остатъци на космически спътник...