Как да се преборим с двойните стандарти при храните?

Как да се преборим с двойните стандарти при храните?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум" - дискусия с участието на Мариана Кукушева – Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Александър Йоцев – Съюз на търговците на храни в България, д-р Сергей Иванов – Център по биология на храните, проф. Стефка Петрова – Национален център за опазване на общественото здраве, Едуард Стойчев – бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, и Кузман Илиев – финансов анализатор.

Мариана Кукушева: Европейският съюз със своето законодателство третира храните като безопасни и това е достатъчно, а не третира и не разглежда тяхното качество. Последните две години коментираме темата за двоен стандарт, изхождайки от това, че част от потребителите остават разочаровани в определени държави, за съжаление между тях е и нашата, по отношение състава на популярни хранителни продукти, който е различен от състава на същите хранителни продукти в други европейски държави или държави с по-висок жизнен статус.

Александър Йоцев: Ние обсъждаме мултинационални концерни, чиито обороти в редица случаи са далеч изпреварващи БВП на много държави от Европейския съюз. Имайте предвид, че те имат собствена постройка и схеми на реализация на продукцията си. Те, грубо казано, произвеждат тези девизии продукти, това не са един продукт с различно качество. Те са опаковани по един и същи начин, те имат един и същи етикет, но те имат съвсем различно съдържание на суровини, съвсем различна технология и често пъти вина за това имат самите концерни.


Д-р Сергей Иванов: Производителят си решава какво да сложи в продукта, но важния въпрос в случая е дали този продукт е опасен за потребителя, доколко е опасен този продукт за потребителя. Когато с Активни потребители публикуваме изследвания ние казваме: изследвахме тези продукти, на тази марка, на този производител, по тези показатели и в тях открихме това нещо, което не този регламент или това нещо, което може и да е законно, но е вредно за здравето на потребителите. В случая нямаме такова нещо. Изследването, което БАБХ представя е един хвърчащ лист.

Проф. Стефка Петрова: Независимо от това дали в продукта в същата марка се влага захар или фруктозо-глюкозен сироп, количеството е едно и също. Което означава, че при нас тези напитки са значително по-сладки. В Щатите много напитки са подсладени с фруктозо-глюкозен сироп. Там около 70-80% от напитките, от сладките продукти са подсладени с фруктозо-глюкозен сироп. В последите 10 години има многобройни американски публикации в най-сериозните научи журнали, че високата консумация на този подсладител води до много сериозни здравни рискове.

Едуард Стойчев: Нашите производители и вносители не влияят на това какво да бъде качеството, но определено се пазарят и влияят върху цената на това, което купуват. Като доскоро представител на контролен орган съм говорил с много търговци. Самият аз виждам определени стоки и ти питам: "Защо купувате сега това? То си личи не е качествено, не е хубаво. Защо това се продава?". Казват: "Разбери! По-малките търговци-прекупвачи се интересуват само от цена. Ние знаем за какво става въпрос, но когато се пазарим с производителя, говорим за ниска цена".

Кузман Илиев: Покупателната сила на населението не е два стандарта. Те са много повече стандарти, имаме да догонваме, за да можем да купуваме същата стока. Понякога, когато компании продуктово преценяват как да реализират своята продукция, казват си: "Ами, дайте, за да стъпим на този и този пазар, ще направим компромис с качеството". Но не става тук въпрос за вредни и опасни съставки.Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад