Как определяте едногодишното управление на кабинета Борисов?

Как определяте едногодишното управление на кабинета Борисов?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум":

Година след сформирането на кабинета в студиото  на „Референдум“ са политически анализатори, за да говорят даден ли е ход на заявените важни реформи и какъв е постигнатият до момента ефект. По-стабилно ли е управлението и дали гласуването на промените в конституцията утре може да се приеме като тест за това? Как хората оценяват постигнатото от правителството за тези 12 месеца, видяхме в социологически проучвания, направени специално за това издание на предаването.

Основният въпрос, на който Алфа Рисърч тества обществените нагласи тази вечер е: „Смятате ли, че за година управление започнаха важните реформи в държавата?“

Разговорът започна с данни за гласуването на въпроса: "Как определяте едногодишното управление на кабинета "Борисов"? 47,1 % от хората казват "успешно", същият процент гласуват с "неуспешно", а 5,8% са без мнение.

Политическите анализатори, които участваха в дискусията и коментираха резултатите от проучването бяха:

vlcsnap-2015-12-08-21h31m30s93Димитър Димитров - политолог: „Успешността на едно управление всеки оценява индивидуално. Хората са склонни да преписват малко по-негативни оценки на цялото, отколкото на собствената си самооценка в рамките на това цяло. Намирам го за нормално разпределението в гласуването. Една година след толкова драматични избори, предхождани между другото от една година на протести, това разпределение не е изненадващо. Мисля, че е по-скоро благоприятно за мнозинството“

vlcsnap-2015-12-08-21h51m08s104Първан Симеонов - политолог: "Тенденциите през тази година бяха горе-долу следните: имаше с влизането в новия мандат известен обезболяващ ефект, известно обществено успокояване от това, че има нова власт. Имаше известна положителна инерция в данните, продължи някъде до пролетта. След това данните „зациклиха“ за отношението към парламента, към правителството, за доверието във властта и можем да кажем, че обикновено, както се случва след избори, те поеха леко нагоре. Сега ще видим как ще завършат в края на годината".

vlcsnap-2015-12-08-22h06m46s18Даниел Смилов – политолог: „Аз бях впечатлен от тези 47%, които определят управлението като успешно на фона на това, което беше казано, че по принцип имаме много ниско доверие във всички видове институции, тези числа стоят добре. Но самото разделяне на общественото мнение показва, че има успехи в определени области и както Вие казахте, има и неща, които не са се случили. Хората това го чувстват и отразяват. Ако трябва да направя някакъв много бърз баланс на позитиви и негативи, позитивите са всъщност в стабилизацията на страната, нормализацията на ситуацията. Ако говорим за позитиви трябва да посочим балансираната политика на това правителство, също така стабилизацията във финансовия сектор и започването на ключово важни реформи в здравеопазването, в съдебната система и в пенсионната. Негативите са основно , че разплитането на историята около КТБ не върви с темповете, които предполагам всички са очаквали. Реформата в енергетиката бих я посочил като негатив“.

vlcsnap-2015-12-08-22h16m31s227Арман Бабикян - експертът по политически пиар: „На практика почти всички, които са в парламента, с някакви много малки изключения, са във властта. Ако приемем, че хората, които симпатизират на тези политически сили, харесват управлението, продължавайки опростенческата логика, която Вие изложихте, останалите са може би всякакви извънпарламентарни или пък негласуващи и отчаяни хора“. На практика в българския парламент, може би някакви части от БСП не са във властта, защото части от функционерите на БСП също са във властта, нямам предвид АБВ. Така, че прилича на една хубава софра управлението днес, в която всеки е получил дължимото и това, което са му дали“.

vlcsnap-2015-12-08-22h34m54s240Харалан Александров – социален антрополог: „Това, което постигна ГЕРБ и нейният лидер е, че успя да създаде устойчиво усещане за стабилност. Това управление, както казаха колегите, е много инклузивно, на практика то включва почти всеки, който е пожелал да се обвърже и да участва в него по един или друг начин, с много особената ситуация с ДПС, която хем участва, хем е опозиция. Това, което се случи през последните месеци и седмици в глобален и европейски план, цялата тази несигурност, турбулентност, нарастващо чувство за хаос и тревога в света, съвсем определено, съзнателно или не, насърчава и засилва относителната тежест на стабилността. И аз съм сигурен,, че без да го е планирало това правителство консумира позитиви по силата на това, че то изглежда стабилно“.

vlcsnap-2015-12-08-22h48m04s189Юлий Павлов – социолог: „След една година вече аз поне за себе си мога да оценя, че трудно нещо ще повлияе на стабилността на управлението. Съгласен съм с оценката на колегите, че това управление донесе стабилност и в същото време не направи сериозни реформи. Моята прогноза е, че няма и да направи. Има разлика между правителството, управлението, което работи доста успешно, въпреки екстравагантните идеи и действия на някои министри, но като цяло правителството работи добре. В същото време в парламента продължава да цари един доста голям хаос, който е неизбежен, като се има предвид какви политически сили подкрепят правителството“.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ 1!